Gezondheid

Overactieve blaas en geslachtsziekte

Mijn vrouw (50) moet vaak naar het toilet, overdag tot twee keer per uur. In het begin van de nacht nog vaker, ondanks dat ze niet veel drinkt. Kan dat wijzen op een overactieve blaas? Kunnen eventuele medicijnen een verslavend effect hebben of ten slotte helemaal niet meer werken?

5 February 2011 08:00Gewijzigd op 14 November 2020 13:34

De symptomen die u beschrijft, kunnen inderdaad wijzen op een ”overactieve blaas” (OAB), maar kunnen ook samenhangen met een te geringe blaascapaciteit (schrompelblaas).

OAB-klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Het verdient daarom aanbeveling urologisch onderzoek te laten verrichten. Soms kan geen duidelijk aanwijsbare oorzaak worden vastgesteld. Dan kan slechts worden volstaan met het gericht bestrijden van de symptomen.

Hiervoor zijn verschillende medicijnen beschikbaar, die wisselend effectief zijn. Als het ene medicijn niet (goed meer) werkt, kan een ander medicament soms wel werkzaam blijken.

Het gebruik van deze medicijnen werkt niet verslavend, maar de werkzaamheid kan na verloop van tijd soms wel afnemen. Voor therapieresistente gevallen kan een behandeling met botox, dat via injecties in de blaaswand wordt gespoten, (tijdelijk) verlichting geven.

Daarnaast zijn er heel geavanceerde technieken om de zenuwen die de blaasfunctie aansturen te beïnvloeden, een techniek die bekendstaat als neuromodulatie.

Dit zijn echter geen eenvoudige en vaak erg kostbare behandelingen, waarvoor lang niet iedereen in aanmerking komt.

Dr. H. Vergunst, uroloog


Kun je een geslachtsziekte (herpes progenitalis) opdoen door zoenen, toiletbezoek of gebruik van sanitair, zwembad, besmette kleding, beddengoed en dergelijke, of is daar perse seksueel contact voor nodig?

Herpes genitalis is een geslachtsziekte die zich uit in blaasjes, vaak meerdere bij elkaar, soms met pijn en zwelling. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat in principe via lichamelijk contact wordt overgedragen. Dat kan via seksueel contact en ook bijvoorbeeld via de handen als die met de besmette plek in aanraking zijn geweest. Dit geldt alleen de eerste keer dat iemand er last van krijgt. Daarna is hij zelf besmet, houdt hij het virus altijd bij zich en is hij drager geworden.

Het steekt nu en dan de kop op. Bijvoorbeeld wanneer de weerstand verminderd is door griep of stress. Je kunt ook jezelf op andere plaatsen van het lichaam besmetten, bijvoorbeeld door met de handen de blaasjes aan te raken en daarna een andere plaats van het lichaam.

Het virus is familie van het herpesvirus dat de koortslip veroorzaakt, en daar geldt hetzelfde voor. Verspreiding via kleding en sanitair is niet waarschijnlijk. Als de klachten hinderlijk zijn of vaak optreden, kan behandeling plaatshebben met antivirale middelen.

Dr. A. Knulst, allergoloog-dermatoloog

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer