Mariëlle kookt brie-boerenkool
Boerenkool is lekker, maar je moet er niet te veel van proeven, is ons huismotto. In de loop der jaren hebben we een Italiaanse camouflagevariant ontwikkeld, met tomaat, pancetta en pijnboompitjes. Alleen de Franse brie valt uit de toon.
Pancetta is Italiaans ontbijtspek uit de Toscane, kruidiger dan de in Nederland bekende variant. Hij wordt gemaakt van buikspek van het varken en smaakt erg goed als borrelhapje, eventueel met een stukje groene jalapeñopeper erin.
Bij dit recept wordt het spek op de boerenkool gelegd voordat de schotel de oven in gaat. De smaak trekt dan deels in de stamppot. Wie dat niet wil, laat de pancetta weg, bakt hem uit in een koekenpan en serveert hem apart bij het gerecht. Of niet: want vegetarisch is deze schotel ook lekker.
Eigenlijk is dit een geweldig restjesrecept. Kale boerenkoolstamppot over? Doe hem over in een ovenschaal en beleg met pancetta. Verdeel vervolgens dakpansgewijs plakjes brie en tomaat erover. Zet in de oven totdat de brie mooi gesmolten is. Serveer met pijnboompitjes. Wie het graag moeilijker wil: hieronder het uitgebreide recept.
Ingrediënten (voor vier personen)
-600 g boerenkool (gesneden)
-1,5 kg kruimige aardappels
-350 ml melk
-20 g roomboter
-6 tomaten
-300 g roombrie
-250 g pancetta in dunne plakjes (Italiaans ontbijtspek, bijvoorbeeld van AH Excellent; neem eventueel gewoon ontbijtspek)
-50 g pijnboompitten
-zout, zwarte peper
Bereiding
Was de boerenkool en doe de kool met aanhangend vocht in een grote pan. Laat in ongeveer 30 minuten gaar worden (let op dat de kool niet droogkookt; voeg op tijd een scheut extra water toe). Schil intussen de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Was dan de tomaten en snijd ze in plakken, net als de brie. Vet een grote ovenschaal in.
Warm als de aardappels bijna gaar zijn de melk kort op. Giet de aardappels af, voeg de melk en de gesmolten boter toe en stamp met een pureestamper tot een luchtige puree (of beter: gebruik een pureeknijper). Giet, indien nodig, de boerenkool af. Meng boerenkool en aardappelpuree tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en (veel) zwarte peper.
Schep de boerenkoolstamp in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Verdeel de pancetta erover (of bewaar ze, bak ze uit en serveer apart; zie boven), en beleg de schotel vervolgens dakpansgewijs met afwisselend tomaat en brie.
Zet de schaal in een oven van 220 graden Celsius. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Als de brie mooi gesmolten is, is de schotel klaar. Serveer met de pijnboompitten.
Reageren aan scribent? marielle@refdag.nl