Kerk & religie

Gereformeerde Bond „vrij ambitieus”

PUTTEN – De Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland belegde donderdag in Putten voor het eerst in zijn ruim honderdjarig bestaan een persconferentie. De boodschap: de bijzondere leerstoelen van de GB verhuizen mee met de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) naar Amsterdam en Groningen.

4 February 2011 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 13:34
Foto RD
Foto RD

De PThU maakte in april vorig jaar bekend in 2012 te verhuizen naar de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De huidige vestigingen, in Kampen, Leiden en Utrecht, gaan dan dicht. De Gereformeerde Bond stond voor de vraag wat er met prof. dr. G. van den Brink, prof. dr. J. Hoek en dr. H. van den Belt moest gebeuren. Blijven of meegaan?

De Gereformeerde Bond stelde een commissie in, bestaande uit dr. M. van Campen, ds. G. D. Kamphuis en prof. dr. W. Verboom. Zij kwamen met een advies dat het GB-hoofdbestuur op 20 januari unaniem aanvaardde. De Bond kiest ervoor zijn drie leerstoelen te concentreren op twee locaties: Amsterdam en Groningen. Dat is overigens ook conform artikel 5 van de statuten, waarin staat dat leerstoelen gevestigd moeten zijn op plaatsen waar de Protestantse Kerk haar predikanten opleidt.

De Bond verwacht veel van de concentratie van leerstoelen op twee locaties. „We opteerden eerst voor een brede spreiding van onze leerstoelen”, zei dr. Van Campen donderdag. „Maar dat spoor hebben we verlaten. Noem het voortschrijdend inzicht. We denken dat we studenten op twee locaties meer kunnen bieden. Ook zal de aantrekkingskracht voor de achterban van de Gereformeerde Bond groter worden.”

Toch krijgt de Gereformeerde Bond tijdelijk een nieuwe leerstoel in Leiden, terwijl daar geen predikanten worden opgeleid. „We willen studenten die bezig zijn met hun scriptie de mogelijkheid geven die af te ronden”, lichtte dr. Van Campen toe. „Op 1 oktober 2011 loopt de huidige periode van vijf jaar van de leerstoel in Leiden af. Stoppen zou erg abrupt zijn.”

Dr. Van Campen verwacht dat de meeste studenten theologie van de Gereformeerde Bond nu zullen kiezen voor de opleidingen in Amsterdam en Groningen. „De studenten hebben ons nadrukkelijk gezegd dat vrijwel iedereen die predikant wil worden, zal verkassen naar Amsterdam en Groningen.”

Een ander besluit is dat de docenten van de Gereformeerde Bond meer tijd krijgen voor theologisch onderzoek en onderwijs. Het huidige aantal fte’s gaat omhoog van 1,4 naar 1,8. Een „forse investering” in aanstaande predikanten en in de gereformeerde theologie, aldus dr. Van Campen.

Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, noemt de uitbreiding van de werktijdfactor „vrij ambitieus.” Volgens hem wil de Bond tegenwicht bieden aan de „marginalisering” van de theologie. De GB gaat mogelijk ook assistenten in opleiding aanstellen om promotieonderzoek te doen. Dat moeten de theologen van de toekomst worden.

Met twee hoogleraren (1,4 fte) is de GB vooral in Groningen sterk vertegenwoordigd. Volgens dr. Van Campen wil de Bond graag fulltime aanwezig zijn aan een staatsuniversiteit. „In Amsterdam zitten al een paar hoogleraren die studenten van de Gereformeerde Bond zullen aantrekken. Het is goed dat de gereformeerde theologie ook kwantitatief aanwezig is in Groningen.”

Vergunst denkt dat de aanwezigheid van de leerstoelen in Groningen ook positieve gevolgen kan hebben voor kerkelijke gemeenten in de noordelijke provincies.

Dr. Van den Belt, nu nog docent in Utrecht, wordt in 2012 bijzonder hoogleraar namens de Gereformeerde Bond aan de theologische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. De afgelopen jaren kreeg hij extra ruimte voor onderzoek om te kunnen voldoen aan de hoge eisen die de wetenschappelijke wereld stelt aan het publiceren van artikelen. Dan zou hij op termijn als bijzonder hoogleraar een leerstoel te kunnen bezetten. Nu is het dan zover. De wetenschappelijke artikelen van dr. Van den Belt voldoen ruimschoots aan de eisen, zei prof. Verboom. „Maar dat hadden we ook wel verwacht.”

Met de keuze voor Amsterdam en Groningen vertrekt de Bond definitief uit Utrecht, de stad waar in 1915 de eerste bijzondere leerstoel werd gevestigd. „Een beetje zuur is het wel”, vindt theologiestudent Lucias de Haan van studentenvereniging Voetius. „Wij zetten koers richting Amsterdam maar de Gereformeerde Bond lijkt zich voornamelijk op Groningen te richten. Maar ik begrijp de gedachtegang wel.”

Voor medestudent Mariska Visser komt het besluit als een „verrassing.” Maar ook zij toont begrip voor de keuzes die de Bond maakt. „De plannen zijn goed doordacht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer