„Nederland blokkeerde overname heel ABN Amro”
AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse overheidsfunctionarissen hebben tijdens de financiële crisis in 2008 voorkomen dat heel ABN Amro in handen zou vallen van Deutsche Bank. Dit bleek vrijdag uit een ambtsbericht van een Amerikaanse diplomaat dat door WikiLeaks in de openbaarheid is gebracht en door RTL Nieuws op zijn website is gezet.
Fortis zou eind september 2008 een poging hebben gedaan ABN Amro te verkopen aan Deutsche Bank. Deze poging werd echter geblokkeerd door de Nederlandse autoriteiten. De reden hiervoor zou zijn dat de Nederlandse overheid geen grote Duitse aanwezigheid in haar bankensector wilde. Verder wilde de overheid de Nederlandse delen van ABN Amro, die een jaar eerder waren verkocht aan Fortis, weer in Nederlandse handen brengen.
De diplomaat baseert zich op Peter Praet, directeur van de Nationale Bank van België (NBB). In het ambtsbericht wordt gevraagd zijn identiteit als bron te beschermen.
In het ambtsbericht wordt verder gesproken over de gang van zaken rond de verkoop van de Fortis-onderdelen aan de Nederlandse overheid. Op donderdag 2 oktober komen Nederlandse functionarissen naar Brussel en delen mee dat het onvermijdelijk is dat Fortis wordt opgebroken. Om de Belgen onder druk te zetten, dreigen ze de Nederlandse banklicentie van Fortis in te trekken, aldus het document.
Uiteindelijk neemt Nederland op vrijdag 3 oktober alle Nederlandse onderdelen van Fortis over. Het gaat om ABN Amro, Fortis Bank Nederland en verzekeraar ASR. De Belgen proberen nog een concessie los te weken. Ze willen meedelen in de eventuele winst als de onderdelen in de toekomst weer worden verkocht. Hierop krijgen ze een resoluut nee te horen.
De bedrijven zijn nog steeds in handen van de Nederlandse staat. De twee banken zijn inmiddels samengevoegd onder de vlag van ABN Amro.