Binnenland

Kritiek op school om wasruimte moslims Windesheim

ZWOLLE – Er is kritiek gerezen op de beslissing van de christelijke hogeschool Windesheim in Zwolle om een speciale wasruimte voor moslimstudenten te realiseren. De school wijst de kritiek van de hand.

Regioredactie
4 February 2011 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 13:34
Foto ANP
Foto ANP

De wasruimte, waar moslims de rituele wassing kunnen uitvoeren die verplicht is voor het gebed, werd onlangs geopend en maakt deel uit van de stilteruimte die de school heeft.

Met name op internet klinkt veel kritiek in de richting van de school. Veelvoorkomende reacties zijn dat bidden niet op school moet gebeuren, maar thuis. Bovendien was de aanpassing niet nodig: studentenpastor Bert Koetsier liet deze week aan de Stentor weten dat de islamitische studenten op school eerder ook best tevreden waren. „Dit vonden wij echter meer gepast.”

Woordvoerder Edith van Rijssen van Windesheim begrijpt niets van de ophef. „Eerder moesten de islamitische studenten zich in het invalidentoilet wassen. We vonden die situatie zelf een beetje raar. Dit is een goede geste, meer niet. Er staat geen moskee of iets dergelijks; het is slechts een wasruimte.”

Van Rijssen bestrijdt dat de bouw van de wasruimte ten koste zou gaan van de christelijke identiteit van de school. „We zijn een christelijke hogeschool, dat verandert niet. Maar andersgelovigen zijn hier ook welkom. Onze identiteit is gebaseerd op het christelijk geloof, maar dat betekent ook dat je respect hebt voor je medemens. Deze wasruimte hoort daarbij. Iedereen moet ruimte krijgen om te bidden.”

Op dit moment maken vijftien tot twintig islamitische studenten gebruik van de wasruimte. De school benadrukt dat de ruimte ook voor andere studenten beschikbaar is, maar erkent dat het tot nu toe alleen moslims zijn die er komen. „Maar als een student heeft hardgelopen of zo, kan die er ook gebruik van maken”, zegt Van Rijssen.

De wasruimte bestaat voornamelijk uit een laaghangende, langgerekte wasbak die het makkelijk maakt de voeten te wassen – wat een van de onderdelen is van de islamitische rituele wassing.

De aanleg heeft ongeveer 8000 euro gekost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer