Arts onbekend met nieuwe behandeltechniek darmkanker
UTRECHT – Slechts een derde van de patiënten met leveruitzaaiingen van dikkedarmkanker wordt geopereerd, omdat lang niet alle artsen op de hoogte zijn van de laatste technieken en mogelijkheden.
Dat zegt oncologisch chirurg prof. dr. R. van Hillegersberg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) naar aanleiding van de promotie van twee collega’s op 18 februari.
Zo’n 12.000 mensen krijgen jaarlijks dikkedarmkanker. De helft heeft al uitzaaiingen in de lever. Van Hillegersberg schat dat per jaar 1500 patiënten met dergelijke metastasen kunnen worden geopereerd. Dat er maar 500 op de operatietafel belanden, komt omdat veel artsen de nieuwe operatietechnieken niet kennen. „Patiënten wordt hierdoor kans op genezing onthouden.”
Het chirurgisch team van het UMCU ontwikkelde nieuwe combinaties van chemotherapie en chirurgie voor patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker. Daardoor leven zij langer.
Voor een operatie komt in eerste instantie slechts 20 procent van de patiënten in aanmerking. Wanneer voorafgaand aan de ingreep chemotherapie wordt gegeven, kan nog eens 15 procent van de patiënten een operatie ondergaan. Andere methoden van combinatiebehandeling zijn verhitting met radiogolven en radioactieve bolletjes die worden ingespoten in de bloedvaten.
Van Hillegersberg werkt met collega’s aan een systeem waarbij huisartsen en specialisten uit de regio Utrecht scans van de levertumoren naar het UMCU sturen voor beoordeling door een team van deskundigen.
Behandeling in een gespecialiseerd centrum met ruime ervaring in de aanpak van levertumoren is belangrijk, aldus Van Hillegersberg. Alleen dan is er een goede kans op overleving op lange termijn bij patiënten met leveruitzaaiingen van dikkedarmkanker.
Het aantal kankerpatiënten verdubbelt wereldwijd van 12,7 miljoen gevallen in 2008 naar 25 miljoen gevallen in 2030, zo maakte KWF Kankerbestrijding vandaag, op Wereldkankerdag, bekend op basis van gegevens van de WHO.
Volgens het KWF sterven er meer mensen aan kanker dan aan aids, tuberculose en malaria samen. In 2030 zullen volgens schattingen 11,4 miljoen mensen aan kanker overlijden. In 2008 lag dat aantal nog op 7,4 miljoen.
In Nederland is kanker sinds 2008 doodsoorzaak nummer een. Volgens het KWF krijgt een op de drie Nederlanders ooit in zijn leven kanker. Dat komt neer op 89.000 mensen per jaar. Elk jaar overlijden 42.000 mensen aan de ziekte.
De vijf meest voorkomende soorten zijn: huidkanker (40.000 mensen per jaar), borstkanker (13.000 vrouwen, 90 mannen), longkanker (10.700 mensen) en prostaatkanker (9.500 mannen).