Economie

Goede wijn behoeft geen kurk

Goed nieuws voor wijndrinkers: geen wijn met kurksmaak meer. Slecht nieuws echter voor Portugal, de grootste kurkproducent in de wereld: de kurk verdwijnt.

ANP
22 May 2003 08:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:19

De schroefdop, tot nu toe hoofdzakelijk gebruikt voor goedkope wijnen, lijkt door te breken nu La Baume, een producent van Franse topwijnen, de oogst van 2002 in flessen zonder de traditionele kurk heeft gestopt.

De kurk moet zuurstof doorlaten tijdens het rijpingsproces van de wijn. Nieuw onderzoek zou echter hebben uitgewezen dat er in de flessenhals genoeg zuurstof zit. Daarmee vervalt het nut van de kurk, en blijft het grootste nadeel over, het soms afgeven van een vieze houtsmaak. Dat komt in een op de tien gevallen voor.

Het gebruik van draaidoppen bleef tot nu toe beperkt tot vooral goedkope wijnen, zoals de Italiaanse Lambrusco. Ook wijn uit nieuwe wijngebieden, zoals Californië, zat niet altijd meer onder een kurk. Het gerenommeerde wijngoed La Baume in Servian, in de buurt van Beziers, besloot vorig jaar de oogst kurkloos te bottelen.

Het Produktschap voor Wijn onderkent de opkomst van de schroefdop, maar durft niet te voorspellen hoe het verdergaat. De wijndrinker is erg traditioneel. Hij lijkt daarmee erg op de bierdrinker. De brouwers zijn er tot nu toe niet in geslaagd de (zware) glazen verpakking te vervangen door kunststof. Voor de meeste echte wijnliefhebbers valt wijn in een fles zonder kurk niet serieus te nemen.

Wellicht trekt het wegvallen van de kans op kurksmaak wijnliefhebbers over de streep. Ook de worsteling met een kurkentrekker is verleden tijd. Verder vervalt de noodzaak om wijnflessen liggend te bewaren, want een schroefdop kan immers niet uitdrogen.

Intussen zetten de kurkfabrikanten alle zeilen bij om het dreigende tij te keren. Zij betwijfelen of er in de hals van een fles wel voldoende zuurstof zit om de wijn goed te laten rijpen. Zij krijgen ook steun van natuurbeschermers. Deze wijzen erop dat in Portugal oude kurkeikbossen woestijnvorming voorkomen. Verder zou het verdwijnen van kurkeiken een nieuw gevaar opleveren voor een van de laatste grote wilde katten van Europa, de al bedreigde Iberische lynx.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer