Nieuwe poging staatshervorming België
BRUSSEL (ANP) – En nu is het de beurt aan de Belgische vicepremier Didier Reynders om België uit zijn politieke impasse te halen. Hij moet de komende twee weken uitvissen of er een staatshervorming mogelijk is, waardoor ook de vorming van een nieuwe regering een stap dichterbij kan komen.
Reynders, vertrekkend voorzitter van de Franstalige liberalen en minister van Financiën, kreeg de opdracht woensdagmiddag van koning Albert II. Het gaat om de zoveelste poging sinds de verkiezingen van 13 juni om tot een staatshervorming en regering te komen.
Reynders moet als informateur onder meer nagaan of er een akkoord mogelijk is over meer eigen bevoegdheden voor Vlaanderen en Wallonië, ook op financieel gebied. Veel Vlamingen hebben er geen zin meer in de armere Walen te onderhouden.
In afwachting van een nieuwe regering, wil de koning dat de huidige regering de begroting van 2011 voorlegt aan het parlement. Het kabinet van premier Yves Leterme moet ook de nodige maatregelen te nemen om „in de nabije toekomst” te voldoen aan de Europese eisen wat betreft het begrotingsbeleid en structurele hervormingen.
België kan onder druk komen te staan van de financiële markten als de nodige bezuinigingen en ingrepen uitblijven. Ook het politieke geruzie kan de Belgen duur komen te staan.
De afgelopen 7,5 maand gingen de onderhandelingen tussen de Vlaams-nationalistische N-VA en de socialisten, christendemocraten en Groenen van zowel Vlaamse als Franstalige kant. Met de inschakeling van Reynders worden ook de liberalen bij het overleg betrokken. Daarmee doen bijna alle partijen in het parlement mee aan de nieuwste formatiepoging.
De eerste die probeerde tot een regering te komen was N-VA-voorzitter Bart De Wever als leider van de grootste Belgische partij en grootste winnaar van de verkiezingen. De koning stelde hem op 17 juni aan tot informateur.
Op 8 juli is de leider van de grootste Franstalige partij, Elio Di Rupo van de socialistische PS, aan de beurt als zogenoemd preformateur. Zijn vergeefse poging werd op 4 september gevolgd door die van twee bemiddelaars.
Daarna kreeg De Wever op 8 oktober een „verduidelijkingsopdracht”, maar ook die liep op niets uit. De Vlaamse socialist Johan Vande Lanotte werd op 21 oktober koninklijk bemiddelaar. Hij gooide eind januari het bijltje erbij neer.