24-uurs cameratoezicht op Amsterdamse metrostations
Op alle metrostations in Amsterdam komt de komende jaren 24-uurs cameratoezicht. Beveiligingsmedewerkers houden de beelden continu in de gaten.
Dit staat in het ’Meerjarenplan Sociale veiligheid Openbaar Vervoer 2003-2008’, dat de gemeente Amsterdam woensdag bekendmaakte.
Op dit moment worden alleen de stations op de zogeheten ’Westlijn’ 24 uur per dag geobserveerd. De metrostations blijken echter de grootste onveiligheid op te roepen bij reizigers die gebruik maken van het openbaar vervoer in Amsterdam. Tweederde van de metropassagiers voelt zich wel eens onveilig op de stations. Daarom komt ook op de stations op de lijnen naar Amsterdam Zuid-Oost permanent cameratoezicht.
In de metro’s zelf komen geen camera’s te hangen. „We willen geen verkeerde verwachting wekken bij passagiers”, aldus een woordvoerster van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf. Alle trams, bussen en veerboten in de hoofdstad zijn wel al voorzien van camera’s. De bedoeling van deze monitoren is vooral dat de chauffeur of conducteur kan zien wat er in zijn vervoermiddel gebeurt. Nachtbussen hebben een infraroodsysteem, zodat passagiers ook in het donker herkenbaar in beeld zijn.
De gemeente Amsterdam kondigde ook een hele reeks andere maatregelen aan om de veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. Vanaf 2005 moeten metrostations worden uitgerust met tourniquets, poortjes waarbij reizigers alleen met een chipkaart het station kunnen betreden. De gemeente wilde aanvankelijk veel eerder tourniquets installeren, maar zegt te wachten op het besluit van Den Haag om de huidige strippenkaart door een chipkaart te vervangen.
Ook de renovatie van metrostations en het schoonhouden van stations en voertuigen is een prioriteit. Graffiti moet in 95 procent van de gevallen binnen een dag zijn verwijderd. Daarnaast komen er meer conducteurs in de trams en besteedt de gemeente meer aandacht aan voorlichting. In 2008 krijgen brugklassers op alle middelbare scholen in Amsterdam les over ongewenst gedrag in het openbaar vervoer.