Bosatlas: het water als vijand en als bondgenoot
Dat Nederland wat met water heeft, mag gerust een understatement heten. Zeg ”Nederland” en de zilte zee, de Deltawerken, de rivieren, de meren en de sloten horen er automatisch bij.
”De Bosatlas van Nederland waterland” heeft dat leven met het water door de eeuwen heen vastgelegd in kaarten, grafieken en foto’s.
Buitenlanders verbazen zich er geregeld over dat Nederlanders met een gerust hart meters onder de zeespiegel durven wonen. Die verwondering zal alleen maar groeien, want de zeespiegel stijgt en het maaiveld daalt.
Hoewel het water heel wat rampen heeft veroorzaakt –wie kent de beelden van 1953 niet?– heeft het ook welvaart gebracht: de havens van Rotterdam, Vlissingen en Amsterdam zijn nog steeds de bruisende motor van de vaderlandse economie.
Ook als bondgenoot bij de verdediging van Nederland staat water op de kaart. De atlas beschrijft de Oude en de Nieuwe Waterlinie, de Stelling van Amsterdam, de Grebbelinie en de IJssellinie, die alle op de Werelderfgoedlijst staan.
Ook de gevolgen van de klimaatverandering komen ruimschoots aan bod. Kunnen we nog schaatsen ’s winters? Houdt Nederland droge voeten als het lange tijd hard regent? Het blijkt dat vooral steden kunstgrepen moeten toepassen om te voorkomen dat het water in de laaggelegen wijken de huizen binnenstroomt. Tegelijkertijd kampen hoog gelegen delen zoals de Veluwe met verdroging.
De atlas is een naslagwerk dat het verleden, het heden en de te verwachten toekomst van het water in Nederland overzichtelijk presenteert.
De Bosatlas van Nederland waterland, Henk Leenaers (red.); uitg. Noordhoff, Groningen, 2010; ISBN 978 90 0190 203 2; 104 blz.; € 24,95.