Dode bij protesten tegen bewind Sudan
KHARTOEM (ANP/RTR/AFP) – Bij betogingen tegen de Sudanese president Omar al-Bashir is volgens de actievoerders een dode gevallen. Een student overleed aan de verwondingen die ordetroepen hem zondag hadden toegebracht.
Studenten en andere actievoerders lieten dat maandag weten. Ze zeiden dat ze zich bij het verzet tegen Bashir hebben laten inspireren door de protesten in Egypte tegen het regime van president Hosni Mubarak. De confrontaties tussen betogers en veiligheidstroepen hadden zondag plaats.
Uit de leuzen die zij tijdens de acties van zondag riepen, viel op te maken dat de Sudanese betogers niet alleen de armoede en de hoge voedselprijzen zat zijn, maar ook het autoritaire regime van de van oorlogsmisdaden verdachte Bashir.
Volgens getuigen hebben politiemensen en veiligheidsmedewerkers maandag de hoofdstad Khartoem en verscheidene andere steden afgegrendeld om nieuwe protesten te voorkomen. Ook een aantal universiteiten is door ordetroepen omsingeld. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat studenten opnieuw de straat opgaan om te protesteren tegen het bewind van Bashir.
Het regime van Bashir kreeg afgelopen weekeinde een forse tegenvaller te verwerken. In de recente volksraadpleging over de toekomst van Zuid-Sudan stemde circa 99 procent voor onafhankelijkheid, meldde de referendumcommissie zondag. Salva Kiir, de leider van het zuiden, zei maandag dat hij wacht op de instemming van de internationale gemeenschap met de uitslag.
Het regime van Bashir in Noord-Sudan heeft maandag de uitslag van de volksraadpleging van 9 tot en met 15 januari in het zuiden in elk geval al geaccepteerd. Dat liet vicepresident Ali Osman Mohamed Taha weten. „We wensen onze broeders in het zuiden veel geluk toe en een vruchtbare toekomst bij het organiseren van de zaken rondom het nieuwe land.”
Het referendum vloeide voort uit een vredesakkoord dat het noorden en het zuiden van Sudan in 2005 sloten. Door die overeenkomst kwam een einde aan tientallen jaren burgeroorlog. Vermoedelijk wordt Zuid-Sudan op 9 juli officieel een zelfstandig land. Er zal nog moeten worden onderhandeld over de boedelscheiding. Ook is het precieze verloop van de grens tussen noord en zuid nog onduidelijk.