Twaalf jaar geëist tegen kidnapper meisje Ede
ARNHEM – Tegen Kaj M. (29) is maandag bij het gerechtshof in Arnhem twaalf jaar cel geëist voor de ontvoering en het seksueel misbruik in 2009 van de destijds 7-jarige Hannah uit Ede.
De kidnap heeft een „zware wissel” getrokken op het meisje en haar familie, zei aanklaagster C. Krol tijdens de zaak in hoger beroep.
Het meisje werd op 7 april 2009 vlakbij de ouderlijke woning in Ede ontvoerd. Leo S. (29) en Kaj M. (29) reden haar naar een camping in Brielle. Daar is ze misbruikt. De politie kon twaalf uur na de kidnap de daders op de camping arresteren, mede dankzij een alerte getuige die in Ede het kenteken van de ontvoerders noteerde. „De twaalf uren dat Hannah ontvoerd is geweest, hebben een onuitwisbare indruk op haar gemaakt”, zei de aanklaagster.
De Arnhemse rechtbank veroordeelde Leo S. in maart 2010 tot zeven jaar en tbs. Zijn handlanger Kaj M. kreeg tien jaar cel. Het drugs gebruikende duo beroofde ook diverse (bejaarde) mensen. Kaj M. ging in hoger beroep. Hij was vandaag niet aanwezig, volgens zijn advocaat mr. N. van Schaik om veiligheidsredenen.
Kaj M. wilde niet meewerken aan een gedragskundig onderzoek bij het Pieter Baan Centrum (PBC). Onderzoekers stellen dat Kaj M. mogelijk een antisociale persoonlijkheidsstoornis en psychopatische trekken heeft. Een duidelijke stoornis is niet vastgesteld.
De aanklaagster zei dat er daarom „geen wettelijke basis is” om tbs te eisen. „Dat is frustrerend en geeft angst, want uit het gedrag van M. blijkt dat hij geen enkel medeleven en medelijden heeft met een jong slachtoffer en ook niet met oudere mensen die hij heeft beroofd. Leidraad in zijn leven is zijn eigen directe behoeftenbevrediging. Die constatering schreeuwt om een behandeling. Ik hoop dat hij tijdens een lange gevangenisstraf inziet dat hij zijn leven moet veranderen.”
Tot frustratie van de familie van Hannah ontsprong Kaj M. tbs. Die maatregel, bedoeld om iemand te behandelen, kan in theorie levenslang duren. De familie vreest dat M., als hij eenmaal onbehandeld weer op straat staat, weer toeslaat.
Henk Donkersteeg, de vader van het ontvoerde meisje, startte vorig jaar een burgerinitiatief om het tbs-beleid gewijzigd te krijgen. Donkersteeg wil onder meer dat sommige delinquenten sowieso tbs krijgen opgelegd. Binnen enkele dagen kwamen beduidend meer dan de benodigde 40.000 handtekeningen binnen.
Enkele weken geleden voerde de Edenaar met Kamerleden overleg over de kwestie. Later zullen deskundigen hun licht laten schijnen over een mogelijke wijziging van het tbs-beleid.
Aanklaagster Krol veegde maandagmiddag de vloer aan met het verhaal van Leo S. en Kaj M. dat de ontvoering bedoeld was om losgeld te verkrijgen. Ze wees erop dat de mannen het meisje niet kenden, geen telefoonnummer van de ouders van Hannah hadden en ook geen poging deden om in contact te komen met ouders, politie of media om hun losgeldeisen kenbaar te maken.
Voor de aanklaagster staat vast dat beide mannen „uit waren op seksueel misbruik” van het meisje. Ze stelde dat Kaj M. en Leo S. „seksueel geïnteresseerd zijn in minderjarige meisjes.” Beiden zijn eerder veroordeeld voor een zedelict met een minderjarige.
De aanklaagster acht bewezen dat beide kidnappers ook een reeks (tasjes)roven hebben gepleegd.
Advocaat mr. N. van Schaik, raadsman van Kaj M., vindt dat er een heksenjacht wordt gevoerd op beide kidnappers. Hij zei dat Kaj M. enkele keren is overgeplaatst, omdat hij lastig wordt gevallen door medegevangenen. Volgens Van Schaik is Leo S. mishandeld in de gevangenis.
Van Schaik vindt dat het verhaal dat de kidnap is gepleegd om losgeld te verkrijgen, wel degelijk voor mogelijk moet worden gehouden.
Vader Donkersteeg vertelde maandagmiddag tegenover het gerechtshof over de impact die de ontvoering nog altijd op het gezin heeft. „We zijn veranderd van een vrolijk gezin naar een gezin waarin in anderhalf jaar nauwelijks vrolijkheid was.” Het meisje is nog steeds in behandeling bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. „Deskundigen houden in de gaten hoe Hannah het zal maken in haar puberteit. Die tijd kan problemen gaan opleveren.” Donkersteeg zei kracht te putten uit het geloof.
De vader toonde zich „gefrustreerd” dat hij kosten die hij heeft gemaakt voor een tijdelijke verhuizing niet via de strafrechter vergoed krijgt. „Wij voelen ons in de steek gelaten.”
Het gerechtshof wees hem erop dat hij bij de civiele rechter verhaal kan halen. Donkersteeg zei desgevraagd dat hij geen civiele procedure zal starten. Hij toonde zich teleurgesteld dat er ook in hoger beroep geen tbs is geëist. „Dat betekent dat M. later onbehandeld op straat komt.”
Advocaat Van Schaik stelde dat het niet helemaal juist is dat Kaj M. zonder tbs onbehandeld op straat komt. Hij wees erop dat het wettelijk mogelijk is dat het openbaar ministerie na de gebruikelijke invrijheidstelling na tweederde deel van de straf voorwaarden kan stellen, zoals het ondergaan van geestelijke gezondheidszorg.
Uitspraak over veertien dagen.