Meeste moslims straks in Pakistan
NEW YORK – In westerse landen zal het aantal moslims in absolute aantallen gezien de komende decennia niet sterk toenemen. Maar procentueel gezien stijgt het aantal islamieten tot 2030 met zo’n 30 procent. De totale wereldbevolking zal in dat jaar voor zo’n 26 procent islamitisch zijn.
Het Amerikaanse Pew Research Centre heeft donderdag deze cijfers gepubliceerd, die zijn gebaseerd op een uitgebreid onderzoek naar de toename van de wereldbevolking.
Momenteel leven er op de aarde ongeveer 7 miljard mensen. In 2030 zijn er dat naar schatting 8,3 miljard. Nu is 23,4 procent van de wereldbevolking islamiet. Straks ligt dat percentage volgens de onderzoekers op 26,4 procent. Ongeveer 31 procent van de wereldbevolking is op dit moment christen.
De wereld telde in 2010 ongeveer 1,6 miljard islamieten. In 2030 zijn dat er vermoedelijk een half miljard meer. Daarmee groeit de moslimpopulatie minder snel dan in de afgelopen twee decennia. Toen groeide het aantal islamieten met 44 procent.
Alan Cooperman van het Pew Research Centre zegt dat de groei van het aantal moslims meer in lijn komt met de groei van het totale aantal wereldbewoners. Toch is de bevolkingssamenstelling in moslimlanden nog decennialang onevenwichtig, aldus de woordvoerder tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN. Dat komt door het grote aantal jongeren in dergelijke landen.
Ondanks de groei van de islam blijft het christendom vooralsnog de grootste wereldgodsdienst, aldus Cooperman. De ruim 2 miljard christenen nemen ook in aantal toe. In 2030 zijn er naar verwachting 2,2 miljard, „Er is niets dat erop wijst dat er in dat jaar meer moslims dan christenen zijn. Beide godsdiensten maken een groei door.”
Desalniettemin tonen de cijfers aan dat het aantal islamieten sterker stijgt dan de totale wereldbevolking. De onderzoekers wijten dat vooral aan de sterke bevolkingsgroei in moslimlanden. In Pakistan neemt bijvoorbeeld het aantal inwoners sterk toe, tot 256 miljoen over twintig jaar. Daardoor haalt het land op den duur Indonesië in als land waar de meeste volgelingen van de profeet Mohammed wonen.
De sterke bevolkingsgroei in Afghanistan, de westelijke buurman van Pakistan, zorgt ook voor een sterke toename van het aantal moslims op de grens van het Midden-Oosten en Azië. Het land heeft naar verwachting ruim 50 miljoen inwoners in 2030, een verdubbeling ten opzichte van dit moment.
Westen
Ook in het Westen zal het aantal moslims stijgen. Hoewel het bij de stijging in absolute cijfers slechts om een fractie van de bevolking gaat, is 7,8 procent van de Nederlanders over twintig jaar islamiet. Het gaat naar verwachting om 1,3 miljoen mensen. Die ontwikkeling sluit aan bij de Europese trend. Momenteel is 6 procent van de Europeanen moslim. In 2030 zal dat gemiddeld 8 procent zijn.
Volgens de prognoses wonen verhoudingsgewijs de meeste Europese moslims over twintig jaar in Frankrijk en België; daar zal ongeveer een op de tien inwoners de islamitische godsdienst aanhangen.
Als de huidige trends zich doorzetten woont 60 procent van de moslims in Azië en 20 procent in Noord-Afrika, vooral in Nigeria. In de Verenigde Staten blijven moslims een minderheidsgroep. Met een verwachte 1,7 procent is het aantal Amerikaanse moslims in 2030 te vergelijken met de grootte van de joodse gemeenschap in de VS. In absolute aantallen gaat het om 6,2 miljoen mensen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van nu.
Bekeerlingen
Het aantal westerlingen dat zich bekeert tot de islam heeft volgens de onderzoekers geen invloed op de wereldwijde stijging van het aantal islamieten. Er zijn maar weinig cijfers bekend over het aantal bekeerlingen. Schattingen geven aan dat het aantal gelijke tred houdt met degenen die het geloof in Allah afzweren.
Aan de rapportage van het Pew Research Centre is meer dan een jaar gewerkt. Het overzicht maakt deel uit van een project om van iedere mondiale geloofsrichting te berekenen wat de toe- of afname van het aantal volgelingen is. Het instituut werkt nog aan een gedetailleerd overzicht van aantallen christenen wereldwijd.