Politiek

Rechter: Bezwaar tegen SGP-kandidatenlijst Utrecht ongegrond

DEN HAAG – De Raad van State heeft donderdag een beroepschrift tegen de vaststelling van de SGP-kandidatenlijst in de provincie Utrecht verworpen.

Redactie politiek
27 January 2011 17:37Gewijzigd op 14 November 2020 13:28
Provinciehuis Utrecht. Foto ANP
Provinciehuis Utrecht. Foto ANP

Daardoor kan de SGP met de ingediende kandidatenlijst, waarop overeenkomstig de beginselen van de partij alleen mannen staan, aan de provinciale statenverkiezingen van 2 maart deelnemen.

Biesaart, een gezondheidszorgjuriste uit Utrecht, had bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep ingesteld tegen het besluit van het hoofdstembureau van de provincie Utrecht om de SGP-kandidatenlijst goed te keuren. De juriste meent dat de SGP vrouwen discrimineert door hen uit te sluiten van de mogelijkheid om gekozen te worden.

De zaak werd vanmorgen door de Raad van State behandeld. Biesaart was daar zelf niet bij aanwezig. Wel waren er vertegenwoordigers van de Kiesraad, het hoofdstembureau van de provincie Utrecht en de SGP.

In de schriftelijke voorbereiding wees Biesaart naar de uitspraak van de Hoge Raad in april vorig jaar. Het hoogste rechtscollege stelde toen dat het uitsluiten van vrouwen op kieslijsten door de SGP in het politieke bestel „onaanvaardbaar” is. De Hoge Raad gaf de staat de opdracht passende maatregelen te nemen tegen de partij.

De vertegenwoordigers van de Kiesraad, het hoofdstembureau en de SGP stelden vanmorgen dat het hoofdstembureau conform de regels van de Kieswet heeft gehandeld.

De bestuursrechter verwijst in zijn motivatie naar de behandeling van de Kieswet in de Tweede Kamer in 1989. Toen stelde de regering dat stembureaus niet belast zijn met „een inhoudelijke beoordeling van doelstellingen of activiteiten van politieke groeperingen”. Dat is volgens de wetgever principieel onjuist: „ Men dient de administratie niet te belasten met een dergelijke taak, die aan de rechter dient te worden voorbehouden.”

De rechter wijst erop dat de wetgever nog een stap verder gaat en dat stembureaus zelfs een rechterlijk verbod of een ontbinding van een partij, niet kan verhinderen dat individuele leden van die groepering gezamenlijk een lijst indienen als die maar niet de naam van de verboden groepering is voorzien. Dat is de consequentie van systeem dat in Nederland geldt, namelijk dat kandidatenlijsten worden ingediend door kiezers en niet door politieke partijen.

Volgens de bestuursrechter is het aan de staat om maatregelen te nemen tegen de SGP, zoals gevraagd door de Hoge Raad, en niet door de rechterlijke macht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer