Kerk & religie

GG voeren verhelderende gesprekken met Helpen Handen

UTRECHT – Het bestuur van de vereniging Helpende Handen betreurt het dat het beleid en enkele recente publicaties van de vereniging tot vervreemding hebben geleid met de Gereformeerde Gemeenten.

Kerkredactie
27 January 2011 18:34Gewijzigd op 14 November 2020 13:28
Generale synode der Gereformeerde Gemeenten te Utrecht. Foto RD, Anton Dommerholt
Generale synode der Gereformeerde Gemeenten te Utrecht. Foto RD, Anton Dommerholt

Tijdens de vorige synodezitting, in oktober 2010, hadden synodeleden zorg uitgesproken over het beleid van Helpende Handen sinds 2009. Die zorg betrof vooral de verbreding van het werkterrein, de samenwerkingsverbanden waarbij Helpende Handen betrokken is, en de inhoud van recente publicaties. Tussentijds hebben „verhelderende”gesprekken plaatsgevonden tussen Helpende Handen het deputaatschap Diaconale en Maatschappelijke Zorg (DMZ).

Het bestuur van Helpende Handen onderstreept dat zij zich wil inzetten voor mensen met een beperking. „De vereniging heeft daarbij de steun van de kerkelijke gemeenten en het vertrouwen van de meerdere kerkelijke vergaderingen nodig.”

Zorgvragen aan Helpende Handen van buiten de eigen gemeenten nemen toe. Om aan de hulpvragen tegemoet te kunnen komen, moeten organisatie en personeelssamenstelling blijvend worden bezien. Ds. G. Heijkamp zei, als voorzitter van DMZ, dat Helpende Handen het beleid opnieuw tegen het licht gehouden heeft en dat beleidsopvattingen opnieuw zijn geformuleerd. De afgevaardigden spraken er hun vertrouwen over uit dat DMZ en Helpende Handen elkaar weer vinden.

Kerkelijke eenheid

De in 2001 ingestelde commissie Kerkelijke Eenheid en Verscheidenheid werd door de synode omgezet in het Deputaatschap Kerkelijke Eenheid. Ds. Van Eckeveld: „Het zoeken naar kerkelijke eenheid moet iets blijvends zijn, dat is dus geen werk voor een commissie, maar van een deputaatschap.”

De leden van de commissie zijn benoemd als deputaat van het deputaatschap, met uitzondering van ds, M. Golverdingen, die met emeritaat gaat. In zijn plaats is benoemd ds. J. Schipper (Dirksland). Het mandaat van het deputaatschap gaat over bezinning op het bijbelse uitgangspunt ten aanzien van de eenheid van de kerk en het in verband daarmee zoeken van kerkelijke eenheid met hen die op dezelfde grondslag staan van Schrift en belijdenis, en met wie geestelijke herkenning bestaat. „Het deputaatschap zoekt daartoe toenaderende gesprekken, en naar mogelijkheden om op daarvoor geëigende terreinen in gezamenlijkheid op te trekken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer