Sap aangevallen om ‘achterkamertjespolitiek’
DEN HAAG (ANP) – De SP, PvdA en PVV hebben fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks woensdag verweten dat zij over de missie in Kunduz politiek bedrijft in de achterkamertjes. Dat gebeurde toen Sap in het overleg over de beoogde missie aangaf dat ze dinsdag contact had gezocht met premier Mark Rutte om de bezwaren van GroenLinks kracht bij te zetten.
Sap liet de verwijten van zich afglijden en benadrukte dat ze het belangrijk vindt dat haar zorgen goed werden gehoord. Dat was volgens haar nodig om het debat nog enige zin te kunnen laten hebben, zei ze. Ze wacht woensdag het antwoord van het kabinet af. Donderdag is Rutte zelf bij het beslissende debat. Overigens beaamden ook de ChristenUnie en D66 dat ze contact met Rutte hadden gehad. De steun van elk van deze drie partijen is noodzakelijk om tot een Kamermeerderheid te komen.
GroenLinks is boos op het kabinet, omdat het telkens zegt de motie uit te voeren die haar partij vorig jaar indiende met D66. Dat is volgens haar niet het geval. GroenLinks wil een échte civiele missie, zei ze. Zo wil de partij dat er harde afspraken met de Afghaanse autoriteiten worden gemaakt die bepalen dat agenten na hun opleiding civiele taken gaan uitvoeren en niet door het leger worden ingezet voor gevechtsacties. Wel vindt ze het nodig dat de training deels „in het veld” gebeurt en dat daarvoor ook eigen bescherming nodig is.
Een andere „no go” is voor Sap dat de Nederlanders in Kunduz betrokken raken bij de operaties die Amerikanen in die provincie uitvoeren in het kader van de Operation Enduring Freedom (EOF). Deze operatie staat los van de ISAF-macht van de NAVO. Verder vindt GroenLinks het niet geloofwaardig dat er maar vijf mensen aan de slag gaan met de versterking van de justitieketen. Ook de ChristenUnie vindt dit wat mager.