Binnenland

KNMG wil andere procedure bij overlijden kind

UTRECHT (ANP) – Artsenorganisatie KNMG wil dat de zogeheten NODO-procedure snel wordt ingevoerd om te voorkomen dat ouders ten onrechte in de verdachtenbank komen als hun kind is overleden door een onduidelijke oorzaak. De afkorting NODO staat voor Nader Onderzoek DoodsOorzaak. De procedure is bedoeld om in een neutraal, niet-justitieel onderzoek, de doodsoorzaak te achterhalen bij overlijden van minderjarigen waarbij de doodsoorzaak niet duidelijk is.

26 January 2011 07:13Gewijzigd op 14 November 2020 13:25
EO-gebouw in Hilversum. Foto RD, Henk Visscher
EO-gebouw in Hilversum. Foto RD, Henk Visscher

De artsenorganisatie komt met de oproep naar aanleiding van een item dinsdagavond in het televisieprogramma Uitgesproken EO. In het programma kwamen twee ouderparen aan het woord die afgelopen jaar na het overlijden van hun baby werden verhoord als verdachten. Het lichaam van hun baby werd in beslag genomen. Beide baby’s bleken een natuurlijke dood te zijn gestorven.

Sinds 1 januari vorig jaar mogen artsen die bij een overleden kind komen niet meer direct een overlijdensverklaring afgeven. Zij moeten altijd eerst bellen met de gemeentelijk lijkschouwer. Die meldingsplicht is onderdeel van de NODO-procedure. Probleem is dat de procedure nog niet in zijn geheel is ingevoerd. Het kan verkeerd gaan omdat alleen de meldplicht in werking is gezet. De KNMG en anderen zijn daar niet gelukkig mee.

Als de hele procedure werkt en er zijn geen aanwijzingen dat het een niet-natuurlijk overlijden betreft, wordt een uitvoerig en neutraal medisch onderzoek gedaan. Ouders kunnen dan zoveel mogelijk bij hun kind zijn.

Afgelopen april adviseerden vertegenwoordigers van beroeps- en belangengroepen onder auspiciën van de KNMG de minister van Justitie over de inrichting van de procedure en leverden er een aangepast protocol bij. De bewindslieden van Veiligheid en Justitie en VWS moeten nog over de invoering beslissen.

Tot zolang hangt de wettelijke meldplicht van artsen in de lucht. Als zij geen doodsoorzaak kunnen achterhalen, ligt de vervolgprocedure in handen van de lijkschouwer en eventueel het Openbaar Ministerie (OM).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer