Eurolanden vrijwel zonder haperen over op euro
De overgang naar de Europese munteenheid is in de twaalf eurolanden vrijwel zonder hapering verlopen. Wennen was het wel voor de ruim 300 miljoen mensen die op de eerste werkdag van het nieuwe jaar met de euro gingen betalen.
Hier en daar werd bij banken gestaakt, maar tot grote problemen leidde dat niet. Ook vond er een enkele roofoverval plaats, maar ook daardoor liep de circulatie van het nieuwe geld geen gevaar op.
Bij de pinautomaten stonden meer dan gebruikelijk lange rijen mensen. In de eurolanden gaf woensdag 80 procent van de geldautomaten euro’s uit. Dat percentage is hoger dan de Europese Commissie had verwacht. Europees Commissaris Pedro Solbes (monetaire zaken) liet weten blij te zijn dat de euro zo positief is ontvangen. In Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg konden uit alle geldautomaten euro’s worden gehaald.
De euro voer wel bij de vrijwel vlekkeloze introductie. De koers ging omhoog tot 0,9050 dollar in de middag. De laatste koers van het vorige jaar bedroeg 0,8850 dollar.
Stakingen onder bankpersoneel in Italië en Frankrijk haalden niet veel uit. Bij de Italiaanse centrale bank hadden twee van de zes bonden die het personeel vertegenwoordigen, opgeroepen het werk neer te leggen om de eisen voor een nieuwe CAO kracht bij te zetten. Die oproep vond weinig gehoor.
In Frankrijk kregen de bonden het evenmin voor elkaar om een grootscheepse staking onder het bankpersoneel te houden. Van de 400.000 bankmedewerkers in het land legde slechts een handjevol het werk neer.
Ook in dit geval wilden de bonden met een een staking meer salaris, een betere veiligheid en meer banen afdwingen. Sommige bonden slaagden er de afgelopen week al in om met de werkgevers een akkoord te bereiken.
Geprotesteerd werd er ook tegen de euro, en wel in Groot-Brittannië, dat zich voorlopig nog afzijdig houdt van de Europese munteenheid. Woensdag begaf een vijftigtal demonstranten, getooid met rouwbanden, zich naar het financiële centrum van Londen. Daar verbrandden ze nepeuro’s en deelden ze pamfletten uit. Hun actie trok hoegenaamd geen belangstelling. De politie hoefde niet in te grijpen.
In Duitsland is er op de twee eerste dagen van het nieuwe jaar meer dan 1 miljard euro opgenomen. Bij de banken was het drukker dan normaal en veel geldautomaten moesten worden bijgevuld. In de winkels was het ook drukker dan gewoonlijk.
„De mensen zijn nieuwsgierig en willen met het nieuwe geld betalen. Dankzij de goede voorbereidingen loopt alles zonder problemen”, aldus een woordvoerder van een branchevereniging. Langere wachttijden werden vooral veroorzaakt door mensen die kleine bedragen met grote coupures wilden afrekenen.
Lastig was de euro voor het personeel van het openbaar vervoer in Spanje en Portugal. Op de betrekkelijk rustige nieuwjaarsdag ontstond in de metro van Madrid een chaos omdat de geldladen niet tijdig waren omgeschakeld. Het personeel moest met rekenmachientjes of met behulp van potlood en papier de bedragen omrekenen. Een medewerker sprak van een ramp.
De Europese Commissie verwacht dat eind deze week de helft van alle transacties in het eurogebied in euro’s zal geschieden. Eind februari is er geen enkel euroland meer waarin de nationale munteenheid als betaalmiddel wordt geaccepteerd. Voor de hele omwisseloperatie zijn ongeveer 15 miljard eurobiljetten en 51 miljard euromunten geproduceerd.