Politiek

Oneerlijkheid

Rond het afscheid van GroenLinkspolitica Halsema zijn weinig zure en veel zoetgevooisde woorden gevallen. Zeker, in rechtse kring kon men om haar vertrek niet treuren, maar de algemene teneur van alle reacties was: wat jammer dat deze „leuke” politica ermee stopt.

Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Kees de Groot, Addy de Jong
24 January 2011 13:18Gewijzigd op 14 November 2020 13:24

Iemand die de treurnis om haar vertrek niet deelt, is dr. A. Th van Deursen, emeritus hoogleraar nieuwe geschiedenis. In een column in De Waarheidsvriend noemt de historicus en cultuurcriticus het nieuws van haar vertrek een „feestelijk bericht.” Niet omdat hij het vaak met haar oneens was. Dat geldt, wat Van Deursen betreft, wel voor meer politici. Ook niet omdat Halsema zo nu en dan onwaarheid sprak. Dat komt in Den Haag vaker voor.

Het verwijt dat hij de GL-politica maakt is dat zij zich schuldig maakte aan een „bepaald soort oneerlijkheid”, namelijk dat zij wit zwart noemde en zwart wit. Van Deursen doelt op de visie van Halsema dat godsdienstvrijheid iets individueels zou zijn. Dat is de wereld op zijn kop, vindt de oud-hoogleraar. Je mag van Halsema wel samen een christelijke school beginnen, maar je mag een leraar die op zondag naar de renbaan gaat of ongehuwd samenwoont, niet ontslaan. Je mag zelfs niet zeggen dat dat niet hoort. Dat is Halsema’s godsdienstvrijheid, die geen godsdienstvrijheid meer is.

Conclusie van Van Deursen: „Wat een zegen dat zij de politiek heeft verlaten.”


Standje

„Ik begrijp wel dat WikiLeaks een treasure chest is voor de nieuwsgierigheid, maar voor het diplomatieke verkeer is dit natuurlijk niet handig. Ik zeg dit niet als een old school politicus, maar dit remt mij om in gesprekken met Amerikaanse diplomaten all out te gaan.”

Minister-president Rutte strooit veelvuldig met Engelse termen. Hierboven enkele zinnen uitgesproken tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. Niet iedereen weet direct dat treasure chest het Engelse woord is voor schatkist.

De stichting Nederlands is niet erg te spreken over de manier waarop de premier zijn zinnen doorspekt met Engels. Volgens de voorzitter van de stichting, Arno Schrouwers, is dat helemaal niet nodig. Hij zal binnenkort een brief schrijven aan Rutte en een standje uitdelen. In de brief zal Schrouwers wijzen op de voorbeeldfunctie van de minister-president en op het feit dat voor de meeste Engelse woorden goede Nederlandse vertalingen beschikbaar zijn.

Schouwstra zal in de brief niet alleen wijzen op uitspraken van Rutte, maar ook op de vele Engelse termen in het regeerakkoord.

Rutte had zich afgelopen vrijdag, voorafgaand aan zijn persconferentie, blijkbaar goed voorbereid op dit thema, wetend dat journalisten hem daarop ongetwijfeld zouden bevragen. Tot het moment dat hierover de vragen loskwamen, gebruikte hij geen enkel Engels woord. „Yes, I’ve seen it”, antwoordde Rutte tot hilariteit van de journalisten op de vraag of hij de berichten over zijn taalgebruik had gelezen.

De verklaring voor zijn gedrag had hij ook al klaar, inclusief een aardige uitsmijter. „Ik heb tien jaar bij Unilever gewerkt. Daar ging veel in het Engels. Als je probeert je taal aan te passen, gaat dat vaak ten koste van je snelheid in denken. Ik zal het proberen te matigen. Maar ik moet wel zeggen: ’t Is een tall order” (een grote opgave, red.).


Subtiel

ChristenUniesenator en beoogd fractievoorzitter in de Eerste Kamer Kuiper presenteerde afgelopen zaterdag zijn boekje ”Mijn land. Politieke verkenningen”. Bedoeld voor een persoonlijke en politieke kennismaking.

Het Eerste Kamerlid vertelt wat over zijn achtergrond, studie, de Senaat en over christelijke politiek. „Onder christenjongeren is er een voortdurende discussie hoe je tot een goede partijkeuze komt”, schrijft Kuiper onder meer. Het CDA lijkt een aantrekkelijke optie, maar is het niet. „De mogelijkheid om zo’n partij als geheel ‘om’ te krijgen, blijft toch beperkt.”

Kuiper begrijpt ook niets van christenen die zich aansluiten bij een seculiere partij om die van binnenuit te confronteren met een christelijk geluid. „Wat komt er van deze goede bedoelingen terecht? Is de VVD of D66 minder gekant tegen de voor iedereen vrije zondag?”

Nee, christenen zijn het beste af bij een christelijke politieke partij. „Het begin van ware wijsheid is beseffen dat Gods wet de wereld past als een goedzittende jas. Onze maatschappij wordt er beter van als we ons in ons politieke werk daarnaar richten. Christenen doen er volgens mij goed aan te investeren in een partij die dat voor ogen heeft.”

De ChristenUnie dus, zou je verwachten. Maar bijna nergens in het boekje maakt Kuiper rechtstreeks reclame voor zijn partij. Toch is het boekje, uiteraard, wel een reclamebundel voor de ChristenUnie. Kuiper is immers uit op de stem van de lezer.

Heel handig maakt hij daarom gebruik van de laatste inzichten uit de marketinghoek: subtiele reclame werkt beter. Maar of dat ook voor de politiek geldt, moet nog blijken.


Agenda

De Tweede Kamer houdt morgen onder meer een spoeddebat over een niet uitgevoerde motie over het afschieten van wilde zwijnen. Woensdag staan debatten aangekondigd over het rookverbod in de horeca, het elektronisch patiëntendossier en over samenwerkingsscholen. De gehele donderdag is gereserveerd voor het debat over de politietrainingsmissie naar Afghanistan. Hierover vindt vandaag een hoorzitting plaats.


Uitspraak van de week

„Er is er een KARIG hoera hoera, dat kun je wel zien…”

SP-leider Roemer feliciteert via Twitter staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, die vrijdag op zijn verjaardag te maken kreeg met een grootse studentendemonstratie tegen zijn bezuinigingsplannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer