Eerste kanselruil in GKV en NGK
Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) heeft op plaatselijk niveau officiële kanselruil plaats. De kerken in Deventer schrijven daarmee geschiedenis. Tot eind jaren ’60 waren beide kerken één.
Tegelijk ligt er in Deventer een stappenplan om in 2009 tot een federatie te komen tussen de kerken, waaraan ook de plaatselijke christelijke gereformeerde kerk deelneemt.
De aankondiging van de unieke kanselruil en de federatieplannen staat in het Nederlands gereformeerde blad Opbouw dat dinsdag verscheen. De Nederlands gereformeerde predikant G. J. Lakerveld en zijn gereformeerd vrijgemaakte collega W. M. van Wijk zullen zondag tot kanselruil overgaan.
Sinds twee jaar bestaat er al kanselruil in Deventer tussen de christelijke gereformeerde en de Nederlands gereformeerde kerk. Recent ging ook de vrijgemaakte classis Enschede ermee akkoord dat de vrijgemaakt kerk tot kanselruil overgaat met de Nederlands gereformeerden, meldt Opbouw. Het blad voegt eraan toe dat de kanselruil totstandkwam nadat de vorig jaar gehouden synode van Zuidhorn „wat minder bereid leek tot samenwerking.”
Het voornemen van vrijgemaakt Deventer spoort met de besluiten van de vrijgemaakte synode van Zuidhorn, zegt moderamenlid ds. H. van Veen. „Immers, wat er plaatselijk al aan contacten bestond, wilden wij niet terugschroeven. Wel is het zo dat onze synode opriep tot terughoudendheid. De kerk van Deventer moet wel zorgvuldig haar besluit motiveren, anders lijkt het alsof ze synodebesluiten naast zich neerlegt.”
Ds. Van Veen zegt dat het besluit van Deventer tot kanselruil dáárom in lijn is met de synodebesluiten, „omdat er plaatselijk al langer contact is met de Nederlands gereformeerden. Tegelijk geldt ook voor Deventer dat er afstemming dient te zijn tussen wat landelijk aan ontwikkelingen plaatsheeft en wat er plaatselijk gebeurt.”
Het moderamenlid van de synode van Zuidhorn benadrukt dat de Deventer kerkenraad heel goed moet uitleggen hoe de ontwikkelingen gelopen zijn, „anders lijkt het alsof men een lange neus maakt naar onze synodebesluiten.” Hij merkt op dat er pijn zit bij die gemeenten die voor het synodebesluit van Zuidhorn nog net geen officiële toestemming tot toenadering hadden. „Zij kunnen daarom nu ook niet verder gaan.”
Het besluit tot federatie, die in 2009 zou moeten plaatshebben, spoort weer niet helemaal met uitspraken van de christelijke gereformeerde synode van Leeuwarden, zegt desgevraagd prof. dr. J. W. Maris, voorzitter van deputaten eenheid van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Hij voegt eraan toe dat vanouds in Deventer de drie kerken met toestemming samenwerken. „Op zich moet je samengaan toejuichen.” Hij noemt het alleen de kunst om verstandig en harmonieus om te gaan met wat landelijk mogelijk en wat plaatselijk wenselijk is. „Laat er niet iets gebeuren wat de eenheid tussen de landelijke verbanden nadelig beïnvloedt.”
De hoogleraar benadrukt dat de synode in haar zorg rond de samensprekingen vooral de inhoud van de prediking op het oog had. „Deventer verkeert in een zogenaamde vooroploopsituatie. Ik hoop dat er vooral blijvend aandacht zal worden gegeven aan de inhoud van de prediking, in overeenstemming met de nota over de toe-eigening des heils, waarover wij met de vrijgemaakten overeenstemming hebben bereikt.”