Buitenland

Israël: aanval op hulpkonvooi was legaal

JERUZALEM (ANP/AFP) – De Israëlische aanval op een internationaal hulpkonvooi dat in mei op weg was naar de Gazastrook, was legaal. Ook de zeeblokkade van het door Palestijnen bewoonde gebied is overeenkomstig de wet. Dat heeft een Israëlische onderzoekscommissie geconcludeerd.

24 January 2011 07:07Gewijzigd op 14 November 2020 13:24
Foto EPA
Foto EPA

„De acties die door Israël zijn uitgevoerd op 31 mei 2010 om de zeeblokkade in stand te houden, kenden de betreurenswaardige consequentie dat levens verloren zijn gegaan en mensen gewond raakten”, aldus voormalig rechter en voorzitter van de onderzoekscommissie Yaakov Tirkel zondag. „Desalniettemin zijn de ondernomen acties legaal, conform internationale wetgeving.”

Door de aanval van het Israëlische leger kwamen negen Turkse activisten om het leven. De diplomatieke banden tussen Israël en Turkije bereikten daarna een dieptepunt. De internationale gemeenschap liet zich massaal kritisch uit jegens Israël.

De Turkse regering is „ontsteld en verbijsterd” over de resultaten van het Israëlisch onderzoek naar de Israëlische overval in internationale wateren op onder meer het door Turken ingeschakelde schip. De schepen waren met activisten en hulpgoederen op weg naar de door Israël belegerde Gazastrook. De Israëlische onderzoekers concludeerden dat het aan boord gaan door de Israëlische commando’s legaal was naar internationaal recht en dat de militairen, eenmaal aan boord, uit zelfverdediging handelden.De commissie presenteerde haar bevindingen zondag.

De blokkade van de Gazastrook op zee, onderdeel van de isolatie van de kleine kuststrook met meer dan anderhalf miljoen veelal werkloze Palestijnen, is ook legaal volgens de commissie, die onder leiding staat van Yaakov Tirkel.

Een Turkse commissie, die haar voorlopige conclusies ook zondag presenteerde, noemde het gebruikte geweld juist „excessief”. Israëlische mensenrechtenorganisaties hebben de bevindingen van de commissie eensgezind veroordeeld. De groep Medici voor Mensenrechten noemde de commissieleden „moreel en juridisch blind”. Mensenrechtenorganisatie Gisha zei dat „internationaal recht verbiedt dat burgers worden gebruikt om strategische doelen na te streven”.

De radicale Palestijnse beweging Hamas, die de macht heeft in de Gazastrook, reageerde boos. Het rapport is volgens Hamas bedoeld om „de misdaden in de doofpot te stoppen”.

De blokkade van Gaza is volgens de Israëlische regering nodig om te voorkomen dat Hamas wapens en andere voorraden krijgt.


Hoofdpunten ‘Palestine Papers’

Hieronder volgen de hoofdpunten uit de ‘Palestine Papers’, geheime documenten over het vredesproces in het Midden-Oosten die in handen zijn van de Arabische nieuwszender al-Jazeera en het Britse dagblad The Guardian.

  • NEDERZETTINGEN: De Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas zou in de zomer van 2008 bereid zijn geweest nagenoeg alle claims te laten vallen voor Oost-Jeruzalem en omstreken. Dit Palestijnse gebied werd in 1967 veroverd door het Israëlische leger en is in de decennia daarna volgebouwd met nederzettingen voor Joodse kolonisten. De Palestijnse onderhandelaars handhaafden alleen hun claim op Har Homa, een zuidelijke buitenwijk van Oost-Jeruzalem. En ze weigerden zich neer te leggen bij de annexatie van enkele andere omvangrijke Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, zoals Ariel en Maaleh Adumin.

  • TEMPELBERG: In 2008 stelden de Palestijnse onderhandelaars een compromis voor over het beheer van de Tempelberg in Jeruzalem, een heilige plaats voor joden en islamieten. Een gezamenlijke commissie zou het complex moeten gaan besturen.

  • VLUCHTELINGEN: De Palestijnse onderhandelaars zouden bereid zijn geweest om akkoord te gaan met de terugkeer van niet meer dan 100.000 Palestijnse vluchtelingen, over een periode van tien jaar. Het gaat om mensen die in 1948, toen de moderne staat Israël ontstond, naar het buitenland vluchtten en hun nageslacht. De Palestijnse gemeenschap in diaspora telt naar schatting vijf miljoen zielen. Ruim de helft woont in het buurland Jordanië.

  • INLICHTINGENDIENSTEN: De geheime diensten van de Palestijnse Autoriteit en Israël zouden nauw samenwerken. Zo zou de Palestijnse Autoriteit van tevoren zijn geïnformeerd over het op handen zijnde offensief van het Israëlische leger tegen de radicale Hamas-beweging in de Gazastrook. Britse geheime diensten zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij het opstellen van een strijdplan tegen Hamas.

  • DOCUMENTEN: De informatie is afkomstig uit circa 1600 vertrouwelijke documenten, die zouden zijn opgesteld door Palestijnse functionarissen, en die de periode 1999-2010 bestrijken. Al-Jazeera gaf The Guardian exclusieve toegang tot de documenten. De krant stelt een groot aantal documenten te hebben gecontroleerd op authenticiteit. Al-Jazeera en The Guardian hebben aangekondigd dat ze de komende tijd meer nieuws zullen brengen op basis van de Palestine Papers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer