Santokhi wil niets kwijt over Bouterse
PARAMARIBO (ANP) – Chandrikapersad Santokhi, de oud-minister van Justitie in Suriname die doelwit zou zijn geweest van een moordcomplot waarbij huidig president en toenmalig oppositieleider Desi Bouterse betrokken zou zijn geweest, wilde zaterdag geen commentaar geven op de rol van Bouterse. Het NRC Handelsblad publiceerde berichten over de criminele activiteiten van Bouterse in de periode tot en met 2006.
De krant baseert zich op informatie uit Amerikaanse diplomatieke berichten, die zijn uitgelekt via WikiLeaks. De ambassades van de Verenigde Staten in Suriname en in het buurland Guyana zouden in een aantal documenten beschrijvingen geven van criminele activiteiten van Bouterse en Shaheed ‘Roger’ Khan, een bevriende drugshandelaar uit Guyana. Bouterse en Khan zouden zich niet alleen hebben beziggehouden met de handel in drugs, maar ook plannen hebben beraamd voor een staatsgreep tegen toenmalig president Ronald Venetiaan. Er zouden plannen zijn geweest om het staatshoofd te ontvoeren.
Santokhi wilde zaterdag alleen commentaar geven op de zaak van de Guyanese crimineel. Hij bevestigde dat Khan een gevaar vormde voor Suriname. Daarom is Khan in 2006 als ongewenste vreemdeling in het holst van de nacht het land uitgezet. „Ik had toen als minister gezegd dat hij een gevaar vormde voor rechtshandhavers inclusief de hoge autoriteiten in Suriname”, aldus Santokhi tegen het ANP.
Santokhi is op dit moment parlementslid en voorzitter van de Cicad, de drugsbestrijdingsorganisatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Daarbij zijn 34 Amerikaanse landen aangesloten. Santokhi werd voor deze functie voorgedragen door president Bouterse.
Khan werd in de nacht van 28 op 29 juni 2006 als illegale ongewenste vreemdeling Suriname uitgezet. Hij werd onder begeleiding van drie zwaarbewapende politieagenten op het vliegtuig naar Trinidad en Tobago gezet. Daar werd hij overgedragen aan agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA). De crimineel zit nu een gevangenisstraf van dertig jaar uit in New York.
De gang van zaken leidde tot hevige protesten in het Surinaamse parlement. De Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse reageerde woedend op de feitelijke uitlevering van Khan aan de Verenigde Staten. Khans mensenrechten zouden zijn geschonden.