„Bouterse tot zeker 2006 crimineel actief”
PARAMARIBO (ANP) – President Desi Bouterse van Suriname was in ieder geval tot en met 2006 betrokken bij internationale drugscriminaliteit. De politicus zou ook betrokken zijn geweest bij moorden en geplande moorden, waarbij huurmoordenaars werden ingeschakeld. De toenmalige minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi en procureur-generaal Subhas Punwasi zouden doelwit zijn geweest.
Dat heeft het NRC Handelsblad zaterdag gemeld op basis van informatie uit Amerikaanse diplomatieke berichten, die zijn uitgelekt via WikiLeaks. NRC Handelsblad kreeg de documenten in handen via de krant Aftenposten in Noorwegen. De kranten hebben de brondocumenten niet gepubliceerd.
Bouterse werd in 1999 door een Nederlandse rechter bij verstek veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens drugshandel. Vorig jaar werd hij gekozen als president van Suriname. Bouterse geldt nog altijd als hoofdverdachte in het Decembermoordenproces, dat in 2007 begon. Deze zaak gaat om de moord in december 1982 op vijftien tegenstanders van de toenmalige militaire dictatuur van legerleider Bouterse.
De verhalen die NRC Handelsblad zaterdag publiceerde, zijn gebaseerd op ambtsberichten die zijn opgesteld door medewerkers van de Amerikaanse ambassades in Suriname en buurland Guyana. Volgens de diplomaten onderhield Bouterse vriendschappelijke en zakelijke banden met Shaheed ‘Roger’ Khan, volgens Amerikaanse bronnen de belangrijkste drugscrimineel in Guyana. Khan werd in juni 2006 gearresteerd door de Surinaamse politie en zit nu een gevangenisstraf van dertig jaar uit in de Verenigde Staten.
Bouterse zou te maken hebben gekregen met inkomstenverlies door de harde aanpak van drugshandel door met name Santokhi en Punwasi. Khan zou via Bouterse toegang hebben gekregen tot criminele netwerken in Suriname. Ook zou Bouterse Khan hebben geholpen bij het organiseren van drugstransporten via Suriname naar Europa. Khan zou banden onderhouden met de Colombiaanse ultralinkse verzetsbeweging Farc, die zich de laatste jaren ontwikkelde tot een criminele organisatie die drugs produceert en verhandelt.
De diplomatieke post die werd verstuurd vanuit de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, zou ook reppen van een plan voor een staatsgreep door Bouterse tegen de regering van de toenmalige president Ronald Venetiaan.