Russisch-orthodoxen kritiseren Vaticaan
De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft maandag de oprichting van twee rooms-katholieke bisdommen in Kazachstan fel veroordeeld. Verder maakte het patriarchaat van Moskou korte metten met een mogelijk bliksembezoek van paus Johannes Paulus II aan Rusland in augustus, om een 16e-eeuwse icoon aan de Russisch-Orthodoxe Kerk terug te geven.
De creatie van de rooms-katholieke bisdommen Almaty en Astana in Kazachstan is een nieuw bewijs voor de „politiek van expansie” van het Vaticaan op het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie, zo stelde de Russisch-Orthodoxe Kerk in een verklaring. De meeste christenen in Kazachstan zijn orthodox.
De kerk beschuldigt het Vaticaan er sinds de val van het communisme van zieltjes te winnen onder orthodoxe kerkleden. Zolang het Vaticaan daar niet mee stopt, wil de Russisch-Orthodoxe Kerk niets weten van een pausbezoek aan Rusland.
Het patriarchaat benadrukte dat de RK-Kerk geen overleg heeft gepleegd met de Russisch-Orthodoxe Kerk over de nieuwe bisdommen in Kazachstan. De oprichting daarvan viel samen met een bezoek van de staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Angelo Sodano, aan het Centraal-Aziatische land. Sodano zegende maandag de eerste steen van de kathedraal in de hoofdstad Astana.
De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft ook geen goed woord over voor het verband dat het Vaticaan heeft gelegd tussen de teruggave van de icoon van Onze Lieve Vrouwe van Kazan en een pausbezoek aan Rusland.
Het Vaticaan heeft gesuggereerd dat de rk-kerkleider voor zijn bezoek aan Mongolië in augustus een stop zou kunnen maken in Kazan, 800 kilometer ten oosten van Moskou, om de icoon terug te geven. De afbeelding van de maagd Maria, een van de meest aanbeden iconen in Rusland, werd in 1904 gestolen en kwam na een zwerftocht langs diverse Europese hoofdsteden in handen van het Vaticaan.
De Russisch-Orthodoxe Kerk is ervan overtuigd dat het een kopie uit de 18e eeuw is. Bovendien is het terugbezorgen ervan voor de kerk geen reden voor een pausbezoek. Het patriarchaat blijft bij de voorwaarden die het aan de komst van de paus stelt: ophouden met zieltjeswinnerij en een oplossing voor het kerkelijk conflict dat momenteel bestaat tussen orthodoxen en rooms-katholieken in Oekraïne.