Natuurfotowedstrijd: Nietig mens in grootse schepping
De natuur is even schitterend als weerbarstig. Het kost topfotografen maanden en meerdere camera’s om die ene superplaat te schieten. De grootse natuur geeft zich niet zomaar gewonnen aan nietige mensen.
Natuur is een zeer divers begrip. Vraag vijf mensen een definitie te geven en de kans is groot dat het evenveel verschillende antwoorden oplevert.
Het schieten van een natuurplaat is ook geen eenduidige activiteit. De ene natuurfotograaf schiet voornamelijk beelden van dichtbij. De ander portretteert enkel vogels of grofwild. Een derde legt weer landschappen vast. Eén tip geldt voor allemaal: heb geduld.
Dieren laten zich niet dwingen, zachte lichtstralen evenmin. Een goede voorbereiding scheelt vaak veel tijd en voorkomt teleurstellingen. Probeer te ontdekken wanneer een groepje reeën meestal langstrekt. Of wanneer een bepaalde groep bomen in het gelige avondlicht staat.
Houd Buienradar in de gaten om een natte verrassing te voorkomen. De fanatieke hobbyist kent de snelle routes naar een mooie plek, zodat hij bij goed licht of een mooie wolkenhemel vlot kan handelen.
Wie een vakantiekiek van een fenomenaal uitzicht over de alpen ziet, kan zich enigszins voorstellen hoe dat in werkelijkheid moet zijn. De grootsheid der natuur spat ervan af. Toch gooit een plaat uit een ver oord bij de fotowedstrijd die Pluspunt organiseert (zie kader) niet automatisch hoge ogen.
Bij een gewoon Hollands landschap is de uitdaging veel groter. De fotograaf zal de kijker moeten prikkelen door een bijzonder tijdstip te kiezen of speciaal licht af te wachten.
Een afwijkend standpunt innemen kan soelaas bieden. Veel dingen uit de grotemensenwereld maken op een klein kind een overweldigende indruk. Een peuter kijkt dan ook een groot gedeelte van de dag omhoog. Boots dit eens na en daal af tot een laag niveau. Gewone landschappen winnen plots aan allure. Wie dit verder doorvoert, belandt in de miniatuurwereld van de macrofotografie.
De combinatie van natuur en mens maakt het wedstrijdthema spannend. Een eenzame fietser op een bospad, een hardloper in een besneeuwd heidelandschap. Schiet van tevoren een testplaat, zodat belichting en compositie in orde zijn als een figurant zich aandient. Een mens als beeldelement kan dienen ter referentie; het geeft de kijker een betere indruk hoe groot een natuurverschijnsel is.
Ga bij een klein kind na of een hoog standpunt de nietigheid kan benadrukken. Misschien komt de mens zelf niet daadwerkelijk in beeld, maar enkel dat wat hij met zijn handen maakte. Bijvoorbeeld een bouwval in het bos waar de natuur langzaam maar zeker terrein wint. Ga creatief met het thema om, schiet mooie platen en lever het beste werk online in!
Natuurfotowedstrijd
Een nietig mens in de grootse schepping. Dat is het thema van de eerste natuurfotowedstrijd die de redactie van het Reformatorisch Dagblad uitschrijft. De schoonheid van de schepping wil de redactie iedere week laten zien met artikelen en foto’s op de Groenpagina in Pluspunt. Zo staat er in de vernieuwde rubriek ”Kijk” elke twee weken een schitterende, grote natuurfoto, gemaakt door (amateur)fotografen.
Er blijkt veel fotografeertalent te zijn onder de lezers van deze krant. Toch is het maken van een goede natuurfoto niet zo eenvoudig. Wessel van Binsbergen geeft in het hoofdartikel enkele tips.
De Pluspuntredactie wil het talent gebruiken door regelmatig een fotowedstrijd uit te schrijven. De eerste heeft als thema: ”Een nietig mens in de grootse schepping”. De foto van Ruben Smit, gemaakt tijdens de winter van 2009/2010 in de Oostvaardersplassen, laat zien wat de bedoeling is: de schaatser valt in het niet bij de rietkraag met de herten op de voorgrond.
De spelregels zijn pittig (zie kader hieronder). Maar daar staat wel wat tegenover. De eerste prijs is een goede verrekijker. De tweede een natuur/outdoorpakket met onder andere een vogelgids, thermoskan en zaklamp. De winnaar van de derde prijs krijgt een gratis digitaal fotoboek via www.erdeefoto.nl .
Daarnaast kunnen alle lezers de ingezonden foto’s waarderen. Klik op de foto en geef aan hoeveel sterren hij naar uw mening verdient. Hoe meer sterren, hoe hoger de waardering. Onder de fotografen met de hoogste waarderingen verdeelt de redactie drie canvas fotoafdrukken via www.erdeefoto.nl . Verder kunnen foto’s een eervolle vermelding krijgen door te worden afgedrukt in de rubriek ”Kijk”.
Inzenden kan door maximaal vijf foto’s te uploaden via de banner hiernaast of via persfotos.wedstrijd.erdeefoto.nl . Dat is mogelijk tot 1 april 2011. Een jury, bestaande uit fotograaf Wessel van Binsbergen en redacteuren van het Reformatorisch Dagblad, kiest de juryprijswinnaars. In april zijn in Pluspunt alle prijswinnaars te zien.
Meedoen? Dit zijn de spelregels.
-Foto’s kunnen enkel digitaal als jpg-bestand worden ingestuurd via persfotos.wedstrijd.erdeefoto.nl .
-Fotobestanden moeten minimaal 3 megapixel groot zijn (minimaal 2000 pixels breed).
-Het bewerken van foto’s is toegestaan, monteren niet.
-Iedere deelnemer mag maximaal vijf foto’s inzenden.
-Vermeld per foto kort in het omschrijvingenveld waarom, wanneer en waar deze is gemaakt. De omschrijving ”geen” wordt dus niet geaccepteerd.
-Met het inzenden van een foto geeft u toestemming tot publiceren in de papieren en digitale uitgaven van de Erdee Media Groep.
-Het publiek kan door te stemmen publieksprijswinnaars kiezen. Per persoon mag één keer gestemd worden op een foto.
-Insturen kan tot 1 april, stemmen tot 8 april.
-EMG behoudt zich het recht voor om foto’s met een godslasterlijke of anderszins ongewenste boodschap te weren.
-Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.