Binnenland

Amsterdamse politie lost merendeel zaken op

Het politiekorps Amsterdam-Amstelland lost 70 procent van de zwaardere misdrijven in de regio op. Van de veelvoorkomende criminaliteit wordt ten minste 60 procent opgelost.

ANP
20 May 2003 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:19

Dit schrijft hoofdcommissaris J. Kuiper in het jaarverslag 2002 van de politie Amsterdam-Amstelland, dat maandag werd gepresenteerd.

Cijfers van de Algemene Rekenkamer en het Centraal Bureau voor de Statistiek laten een veel lager oplossingspercentage zien. Volgens Kuiper komt dat doordat ons strafrechtelijk systeem zo in elkaar steekt dat het merendeel van de zaken het predikaat ”onopgelost” houdt, terwijl ze feitelijk wél zijn opgelost. Zo ontstaat ten onrechte het beeld dat bijvoorbeeld de Duitse politie het veel beter doet dan de Nederlandse, aldus Kuiper.

Ook dat lage straffen „Nederland het Mekka van de misdaad maken” doet Kuiper af als een mythe. De Amsterdamse hoofdcommissaris wijst erop dat veroordeelden in Nederland na het uitzitten van tweederde van hun straf op vrije voeten komen. „In Duitsland worden gevangenen al na de helft van de straf vrijgelaten. In België gebeurt dat zelfs al nadat eenderde van de straf uitgezeten is”, zegt Kuiper.

De criminaliteit in Amsterdam daalde vorig jaar licht, blijkt uit het jaarverslag, maar dit vermindert nog weinig het gevoel van onveiligheid van de burgers. Kuiper is wel blij met de gestegen belangstelling voor veiligheid en leefbaarheid. „Daardoor wordt het mogelijk oude barrières te slechten die tot nu toe onneembaar waren, zoals de bureaucratie.”

Woordvoerder C. den Bakker van de Raad van Hoofdcommissarissen zegt dat er ook landelijk sprake is van een gunstige trend. „Wij pakken meer zaken op en houden meer daders aan. Die trend zet zich ook nu nog door.” In het jaarverslag 2002 staat samenwerken centraal. Het beste voorbeeld daarvan was het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op 2 februari 2002 in de hoofdstad. „Om zo’n evenement tot een goed en succesvol einde te kunnen brengen, moesten enorm veel organisaties met elkaar samenwerken”, merkt Kuiper op. Hij is trots op het resultaat.

Het jaarverslag bespreekt verder achttien projecten waarbij de politie verscheidene bondgenoten vond om samen te werken aan een veiliger en leefbaarder Amsterdam. Eén daarvan was het vredesdetachement, dat samen met actievoerders demonstraties in goede banen leidt, een ander is het Amazoneproject, dat jongeren die zich schuldig blijven maken aan crimineel gedrag, keihard aanpakt en zo nodig laat heropvoeden. Na zo’n behandeling komt 80 procent van hen niet meer met de politie in aanraking.

Volgens Kuiper zijn de grenzen van de mogelijkheden van de Amsterdamse politie bereikt, maar door samen te werken kan het korps de dalende lijn van de criminaliteit vasthouden.

Bij de presentatie van het jaarverslag zei Kuiper maandag dat de politie bereid is eenvoudige zaken van het openbaar ministerie over te nemen voor zelfstandige afdoening, dus zonder tussenkomst van een rechter. De rechtbank in Amsterdam is overbelast. Onderzoek en experimenten op dit gebied moeten uitwijzen hoe groot de mogelijkheden hiertoe zijn. Kuiper heeft er hoge verwachtingen van.

De cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar laten een gunstig beeld zien. Het aantal aangiften nam af met 4 procent. Veelvoorkomende delicten zoals straatroof, mishandeling en zakkenrollerij vertoonden alle een daling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer