Artsen voelen niets voor NVVE-sterfhuis
UTRECHT – Artsenorganisatie KNMG voelt niets voor de komst van levenseindeklinieken waar mensen met een doodswens hun leven met behulp van een arts of verpleegkundige kunnen beëindigen.
Hulpverleners gaan stervensverzoeken in zo’n kliniek mogelijk te veel benaderen vanuit een tunnelvisie waarbij het accent van de zorg te veel ligt op het bespoedigen van de dood, aldus de KNMG.
Directeur De Jong van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) noemde de komst van een dergelijke kliniek gisteren in het tv-programma Nieuwsuur wenselijk en haalbaar. De NVVE ziet een sterfhuis als toevluchtsoord voor patiënten met een stervenszoek dat vanuit de euthanasiewet gezien gehonoreerd mag worden, maar om uiteenlopende redenen niet wordt ingewilligd door een arts.
Meerdere hospices en ziekenhuizen zijn volgens de NVVE bereid mee te werken aan het realiseren van de kliniek. Mensen krijgen er als het aan de NVVE ligt binnen drie dagen uitsluitsel over hun euthanasieverzoek.
„Zorgvuldige besluitvorming vraagt om een open blik, niet om een tunnelvisie waarin de dood de enige uitkomst is”, reageert de KNMG. „Mensen met een doodswens moeten integrale zorg krijgen die zich niet alleen richt op hun doodswens, maar ook op alternatieven en andere zorgvragen. Uitkomst van deze zorg kan zijn dat mensen daadwerkelijk worden geholpen bij het sterven, maar pas als blijkt dat het lijden uitzichtloos en ondraaglijk is en andere oplossingen niet mogelijk zijn.”
De NVVE wil de kliniek oprichten voor psychiatrische patiënten, beginnende dementerenden en mensen die hun leven voltooid achten. Het toetsen van hun stervensverzoek aan de wet is volgens de KNMG buitengewoon complex en te tijdrovend om dat binnen drie dagen te doen. De KNMG wil verder voorkomen dat artsen complexe euthanasieverzoeken uit de weg gaan en meteen doorverwijzen naar de levenseindekliniek.