Binnenland

Elf veroordelingen voor bouwfraude Limburg

DEN BOSCH (ANP) – De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag in de Limburgse bouwfraudezaak zeven ambtenaren veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen in ruil voor de begunstiging van wegenbouwer Janssen de Jong. Twee ex-directeuren en een medewerker van de aannemer werden veroordeeld voor omkoping.

19 January 2011 17:11Gewijzigd op 14 November 2020 13:21

De echtgenote van een ambtenaar van de provincie Limburg werd veroordeeld voor het aannemen van giften in strijd met de ambtsplicht van haar man.

De hoogste straf was voor voormalig directeur Mark J. (37) van Janssen de Jong. De rechter stelt vast dat hij de ambtenaren heeft verleid hun ambtsplicht te schenden met als doel zijn bedrijf te bevoordelen. J. deelde werkzaamheden uit aan woningen en tuinen van de ambtenaren, betaalde volledig verzorgde uitstapjes naar voetbalwedstrijden of concerten en diners.

Mark J. werd veroordeeld tot 24 maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Tegen hem was 24 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist.

De straf voor ex-directeur Rob A. (50) viel veel lager uit. A. wist dat ambtenaren werden omgekocht, maar omdat hij in de meeste gevallen daar zelf niet direct bij betrokken was, kan hij volgens de rechter niet als medepleger worden aangemerkt. Hij werd veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.

De ambtenaren kregen celstraffen opgelegd tot een maximum van één jaar onvoorwaardelijk. Bovendien mogen ze minimaal twee jaar geen beroep meer uitoefenen bij de overheid.

Voormalig provincieambtenaar J.S. werd het zwaarst bestraft met vijftien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Het bouwbedrijf verrichtte op zijn verzoek gratis werkzaamheden aan huis en tuin. Een kraamborrel werd voor hem betaald. Zijn vrouw was volgens de rechter actief betrokken bij het vragen en aannemen van de giften en kreeg daarom een werkstraf.

Volgens de rechter hebben concurrerende bouwbedrijven, de overheid en de maatschappij schade geleden door het optreden van de veroordeelden.

Twee medewerkers van Janssen de Jong en twee ambtenaren werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De rechtbank oordeelde dat de ambtenaren weliswaar giften hadden ontvangen maar dat er geen bewijs was voor een geleverde tegenprestatie, aldus de uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer