EP eist vrijheid christenen
STRAATSBURG – Het Europees Parlement heeft woensdag een resolutie aangenomen waarin het Egypte en Maleisië ertoe oproept de christenen binnen hun grenzen beter te beschermen.
De acties van het EP vonden woensdag plaats naar aanleiding van de aanval op een koptische kerk in Egypte op 1 januari. Bij die aanslag kwamen meer dan twintig koptische christenen om het leven. Zij hadden net een kerkdienst ter gelegenheid van de jaarwisseling bijgewoond.
In Egypte is het bij wet verboden om zich af te keren van de islam. In Maleisië wil de overheid christenen verbieden het woord ”Allah” te gebruiken als het over God gaat, wat christelijke kerken daar al eeuwenlang doen. In sommige talen, waaronder de Europees taal het Maltees, gebruiken ook christenen ”Allah” om God aan te spreken.
Het debat in het Europees Parlement kwam tot stand mede op initiatief van ChristenUnieparlementslid Van Dalen. Volgens hem is het voor het eerst dat het EP debatteert over christenen in het Midden-Oosten. „De tijd van praten en mooie verklaringen is over”, aldus Van Dalen woensdag in het debat. „Het is tijd voor actie.”
Ook de christendemocratische fractie –de grootste groep in het EP– steunde woensdag de oproep. „Het kan tegenwoordig gevaarlijk zijn om christen te zijn”, aldus CDA-lid Oomen-Ruijten.
Ze wijst op de recente aanslagen in Egypte, Pakistan en Irak. In Noord-Korea staan er zware straffen op het bezitten van de Bijbel. Ook dichter bij huis hebben christenen het soms moeilijk, in Turkije bijvoorbeeld.
De christendemocraten willen dat de situatie van christenen wordt gekoppeld aan de standaardclausule over mensenrechten in verdragen met andere landen.
Commissaris Ashton beloofde meer moeite te zullen doen om de vrijheid van godsdienst te beschermen. Ook verzekerde ze het Parlement dat de EU de „ogen niet sluit” voor het lot van christenen in het Midden-Oosten.
Ze zei dat zij in Sri Lanka door middel van een handelsverdrag een betere beveiliging van christenen had afgedwongen. Dit zou ze ook in andere landen kunnen doen.
Het gebruik van handelsverdragen kreeg de instemming van Van Dalen. „Tref die regeringen in de portemonnee totdat ze de veiligheid voor christenen aantoonbaar verbeteren.”
Een scherper buitenlands beleid past ook bij de huidige ambities van de Europese Unie. Volgens de voorstanders van de resolutie moet Ashton de bescherming van christenen ook naar voren laten komen in de organisatie van de nieuwe buitenlandse dienst. Van Dalen: „Maak dus een aparte eenheid binnen de dienst die dit gaan doen.”