Chirurgen VS vaker suïcidaal
NEW YORK – Een op de zestien chirurgen in de Verenigde Staten liep het afgelopen jaar rond met zelfmoordneigingen, maar de meesten zochten daarvoor geen hulp.
Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Mayo Clinic uit de staat Minnesota onder ruim 7900 artsen, meldden Amerikaanse media dinsdag. Vooral een burn-out, een depressie en medische fouten werden als reden voor zelfmoordneigingen opgegeven.
Een op de vier chirurgen met zelfmoordneigingen had professionele hulp gezocht voor de problemen. Degenen die dat niet hadden gedaan, gaven de angst om niet meer als arts te mogen werken als reden op. Een aantal schreef in plaats daarvan zichzelf antidepressiva voor of liet bevriende artsen deze medicijnen voorschrijven.
De zelfmoordneigingen in de leeftijdsgroep van 55 tot 64 jaar was met 7 procent ruim drie keer zo hoog als het Amerikaanse gemiddelde in deze leeftijdsgroep. Jongere suïcidale chirurgen lagen met ruim 6 procent gelijk met het Amerikaanse gemiddelde in die leeftijdscategorie. Vanaf 45 jaar stijgt het aantal chirurgen met zelfmoordneigingen boven het gemiddelde in de VS.
Uit het onderzoek blijkt verder dat gehuwde artsen en doktoren die in grote universiteitsziekenhuizen werken minder risico op zelfmoordneigingen lopen.
In de Verenigde Staten plegen gemiddeld 11 op de 100.000 inwoners jaarlijks zelfmoord.