Kritiek CDA en PVV op universiteitsbesturen
DEN HAAG (ANP) – Regeringspartij CDA en gedoogpartij PVV hebben harde kritiek op de universiteitsbesturen. Volgens het CDA „spannen ze studenten voor hun karretje” door ze vrijdag massaal naar Den Haag te sturen voor een demonstratie tegen de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren in het hoger onderwijs.
CDA-Kamerlid De Rouwe stelde woensdag in een Kamerdebat over het hoger onderwijs dat colleges van bestuur van universiteiten personeel niet op straat hóeven te zetten. Ze moeten hun reserves aanspreken in plaats van personeel te ontslaan, aldus De Rouwe.
PVV’er Beertema vindt dat het de perken te buiten gaat dat universiteiten vrijdag hun colleges opschorten zodat studenten kunnen betogen. Hij wil van staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) weten of het klopt dat de Radboud Universiteit in Nijmegen een eigen vermogen heeft van 300 miljoen euro, waarvan 70 miljoen liquide is.
VVD-Kamerlid Lucas gaf in het debat toe dat zij liever had gezien dat de geplande investeringen in het hoger onderwijs zouden samenvallen met de bezuinigingen. Nu zit daar een aantal jaar tussen. Lucas wil eerst concrete plannen zien vanuit het hoger onderwijs zelf voordat ze kan beslissen over geld voor investeringen.
De oppositiepartijen hadden harde kritiek op de bezuinigingen van Zijlstra. Verschillende Kamerleden rekenden voor dat er eerst 1,5 miljard euro wordt bezuinigd en pas later 620 miljoen wordt geïnvesteerd: per saldo een bezuiniging van ruim 900 miljoen euro. Vooral D66 en de PvdA drongen erop aan om bezuinigingen en investeringen gelijk op te laten lopen.
De SP noemde het nieuwe, hogere collegegeld een „onaanvaardbare drempel” voor studenten. GroenLinks stelde dat universiteiten door het kabinetsbeleid worden gedwongen studenten „door hun studie te jassen om ze zo snel als mogelijk als kant-en-klare producten af te leveren op de arbeidsmarkt”.
Alle oppositiefracties willen van Zijlstra weten hoe hij - met de bezuinigingen die hij eist - de kwaliteit van het hoger onderwijs wil verhogen en Nederland wereldwijd in de top-5 van kenniseconomieën wil brengen.