Economie

Britse inflatie stijgt tot 3,7 procent in december

LONDEN – Het begint eentonig te worden: voor de vijfde keer op rij mag gouverneur Mervyn King van de Bank of England zich per brief verantwoorden voor de te hoge geldontwaarding in zijn land. Grote vraag is of hij ook een einde maakt aan het ruime Britse geldbeleid.

Marcel ten Broeke
19 January 2011 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 13:21
Foto EPA
Foto EPA

Dinsdag bleek de inflatie in Groot-Brittannië in december te zijn gestegen tot 3,7 procent op jaarbasis; het hoogste niveau in acht maanden tijd, aldus het Britse bureau voor de statistiek.

Die geldontwaarding was fors hoger dan verwacht. Analisten gingen uit van een inflatie van 3,4 procent in december, nadat in november het gemiddelde prijspeil al met 3,3 procent omhoog was geschoten. Vooral de prijzen van brandstof, voedsel en vliegreizen rijzen momenteel de pan uit. Maand op maand gemeten, steeg de inflatie in december zelfs met een volle procentpunt, de grootste toename sinds dit kengetal vanaf 1996 berekend wordt.

De Britse geldontwaarding ligt aanzienlijk hoger dan het door de centrale bank nagestreefde niveau van 2 procent. Dat betekent dat de Engelse centralebankvoorzitter, King, zijn fraaie briefpapier weer uit de kast mag trekken: de gouverneur heeft iets uit te leggen.

Sinds oud-premier Brown in 1997 besloot om –in navolging van zo ongeveer alle landen op het Europese continent– rentebeslissingen van de Britse centrale bank niet langer te laten bepalen door de politiek, maar af te laten hangen van inflatiedoelstellingen, is afgesproken dat de centralebankvoorzitter de Britse minister van Financiën driemaandelijks een verklaring per brief stuurt wanneer de inflatie de 3 procent ontstijgt. Was het van 1997 tot en met 2006 nooit nodig een dergelijk epistel te sturen, in 2010 was het in één jaar tijd alle vier keren raak.

Met de inflatiecijfers van dinsdag in het achterhoofd is de kans verwaarloosbaar dat King de brief komende maand niet opnieuw hoeft te schrijven. De inflatie in Groot-Brittannië neemt naar verwachting juist verder toe, onder meer door de jongste Britse bezuinigingsmaatregel: de verhoging van het btw-tarief van 17,5 naar 20 procent.

King weigerde tot nog toe echter om een van de grootste veroorzakers van de oplopende inflatie aan te pakken: de lage rente. De Bank of England houdt het belangrijkste rentetarief al bijna twee jaar lang onafgebroken op het historisch lage niveau van 0,5 procent.

Volgens King is de inflatie namelijk hoofdzakelijk te wijten aan allerlei tijdelijke oorzaken, zoals de waardedaling van het Britse pond, die de import van onder meer grondstoffen fors duurder maakt. Maar dat de inflatie slechts tijdelijk is, roept de centrale bankier al sinds maart 2009 en steeds minder Britten geloven hem nog.

Dé reden voor de Bank of England om de rente niet te verhogen, is de angst dat dit het broze economische herstel de finale opdoffer zou kunnen geven. Daarmee worden in één klap ook alle goede voornemens om de komende jaren het Britse begrotingstekort van 23,3 miljard pond (27 miljard euro) te smoren om zeep geholpen.

King zal echter toch moeten kiezen, nu het lastig blijkt om tegelijkertijd de economie te stimuleren en de inflatie te beteugelen. De komende maanden moet blijken waaraan hij prioriteit geeft. Financiële markten lijken zich alvast op te maken voor een rentestijging: de euro verloor dinsdag flink terrein tegenover het Britse pond. Die munt steeg tot het hoogste punt in acht weken door toenemende speculatie dat de Bank of England de rente sneller dan verwacht zal verhogen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer