Kerk & religie

Werkgroep: Sloop kerken voorkomen

WOUDRICHEM – Bestuurders, burgers en eigenaren moeten schouder aan schouder staan voor het behoud van religieus erfgoed. Nu steeds meer kerken leeg komen te staan, moet het uitgangspunt niet sloop zijn, zoals hulpbisschop Mutsaerts onlangs bepleitte, maar behoud en hergebruik.

Kerkredactie
19 January 2011 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 13:20
De Laurentiuskerk in het Friese Raerd. Foto RD, Sjaak Verboom
De Laurentiuskerk in het Friese Raerd. Foto RD, Sjaak Verboom

Dat stelt het bestuur van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen in een dinsdag gepubliceerde reactie op de uitlatingen van Mutsaerts van het bisdom ’s-Hertogenbosch. „De opmerkingen vanuit het bisdom hebben veel losgemaakt bij bewoners en overheden. De openheid waarmee de waarnemend bisschop de standpunten van het bisdom omtrent de toekomst van kerkgebouwen heeft verwoord, geven een nieuwe impuls aan de discussie rondom dit erfgoed.” Daarom voelt de werkgroep zich gedrongen te reageren. Mutsaerts stelde in december dat honderden rooms-katholieke kerkgebouwen gesloopt zullen moeten worden.

De Task Force Toekomst Kerkgebouwen is een landelijk opererend burgerinitiatief dat zich inzet om de sloop van kerkgebouwen en kloosters te voorkomen. De taskforce werd in maart 2006 opgericht in Woudrichem. Hij is niet gebonden aan enige kerkelijke of maatschappelijke geleding en werkt belangeloos.

De werkgroep vindt dat bij het bisdom onvoldoende het besef leeft dat „het behoud en herstel van religieus erfgoed een gezamenlijke verantwoordelijkheid van kerkbesturen, overheden en burgers is. Met een minder starre houding van het bisdom kunnen onze kerken ook voor de toekomst behouden blijven”, schrijft het bestuur.

Mutsaerts’ opmerkingen over de sloop van kerken gaan voorbij aan het feit dat kerken van de gemeenschap zijn, vindt de werkgroep. „De vele burgerinitiatieven rondom het behoud van religieus erfgoed bewijzen de centrale plek voor kerkgebouwen in de harten van betrokken burgers. Dat de kerk volgens hulpbisschop Mutsaerts geen ”volkskerk” meer zou zijn, heeft heel wat reacties opgeroepen en lijkt daarom klinkklare onzin. Kerkgebouwen zijn van het volk, vormen een collectief eigendom en niet alleen een juridisch. De samenleving heeft niet voor niets ook gemeenschapsgeld in kerkgebouwen geïnvesteerd. Een hek rond onze monumenten zetten, en onderhoud bewust stopzetten, zoals nu door de hulpbisschop wordt voorgesteld, wordt ervaren als een vorm van afkeer van de samenleving.”

Kerkgebouwen kunnen behouden worden door ze andere functies te geven, stelt de werkgroep. Het bestuur kent daar goede voorbeelden van, schrijft het. „Sloop is eindig, slopen doe je maar éėn keer. Gebruik, nevengebruik en hergebruik richten zich op toekomst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer