Buitenland

Regering Tunesië wankelt

TUNIS – De overgangsregering in Tunesië is dinsdag, op de tweede dag van haar bestaan, al vier ministers kwijtgeraakt.

Buitenlandredactie
19 January 2011 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 13:20
TUNIS – Het Tunesische leger was dinsdag met tanks in de hoofdstad Tunis aanwezig om in te kunnen grijpen als demonstraties tegen de regering uit de hand zouden lopen. Ook dinsdag gingen weer duizenden Tunesiërs de straat op om tegen het nieuwe kabinet te
TUNIS – Het Tunesische leger was dinsdag met tanks in de hoofdstad Tunis aanwezig om in te kunnen grijpen als demonstraties tegen de regering uit de hand zouden lopen. Ook dinsdag gingen weer duizenden Tunesiërs de straat op om tegen het nieuwe kabinet te

Zij stapten op uit onvrede over het aanblijven van enkele bewindslieden die hun functie ook al bekleedden tijdens het bewind van de vrijdag naar Saudi-Arabië gevluchte president Zine al-Abidine Ben Ali, berichtte de BBC.

Interim-president Fuad Mebazza en premier Mohamed Ghannuchi zijn uit de partij van Ben Ali gestapt, de Constitutionele Democratische Vergadering (RCD). De twee blijven wel op hun post. De RCD heeft op haar beurt Ben Ali en zes van zijn naaste medewerkers uit de partij gezet.

Met deze stappen proberen bewindslieden en partijen hun macht te legitimeren. Ook proberen ze zo tegemoet te komen aan de eisen van demonstranten en van oppositiepolitici en vakbonden die dreigen de overgangsregering ten val te brengen.

Dinsdag gingen opnieuw duizenden betogers in diverse Tunesische steden de straat op om te demonstreren tegen de regering. Zij willen dat de overgangsregering volledig wordt gezuiverd van ministers die ook actief waren ten tijde van het bewind van Ben Ali. „De nieuwe regering is een blamage. Het is een belediging van de revolutie, die levens en bloed heeft geëist”, zei een woedende student.

In de nieuwe regering zitten nog altijd acht mensen uit het regime van Ben Ali. Volgens premier Ghannuchi hebben ze „schone handen” en zijn ze nodig in de aanloop naar de verkiezingen, die op korte termijn worden verwacht. Ghannuchi zelf is ook een oudgediende. Hij werd minister in 1987, toen Ben Ali de macht overnam, en hij is premier sinds 1999.

Ghannuchi ontkende dat de dictatuur in een ander jasje voortduurt en herhaalde beloftes van „een nieuw tijdperk van vrijheid”, met persvrijheid en politieke partijen die in vrijheid kunnen opereren. Verder beloofde de premier dat functionarissen die geweld hebben gebruikt tegen demonstranten zullen worden vervolgd. De Zwitserse autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar mogelijke banktegoeden van Ben Ali, enkele van zijn familieleden en een aantal anderen uit zijn entourage.

Twee mannen hebben zich dinsdag in Caïro in brand gestoken. Een 25-jarige werkloze inwoner van de Egyptische havenstad Alexandrië overleed dinsdag nadat hij zich maandag in brand had gestoken. De twee mannen in Caïro overleefden hun actie wel.

Een vooraanstaand lid van de oppositie in Egypte, oud-directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap Al-Baradei, voorziet de val van de regering-Mubarak. Al-Baradei zei dinsdag tegenover het Oostenrijkse persbureau APA dat „een verandering van het regime in Egypte onvermijdelijk is na de volksopstand in Tunesië.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer