Economie

„Topbestuurder krijgt 2 procent meer”

De beloning van de bestuurders van grotere Nederlandse bedrijven stijgt dit jaar naar verwachting met gemiddeld 2 procent. Deze stijging is in lijn met de CAO-inkomens, aldus een voorlopig onderzoek in opdracht van ondernemingsorganisatie VNO-NCW en het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD).

ANP
19 May 2003 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:19

VNO-NCW maakte het resultaat zaterdag bekend op haar internetsite. Voor het onderzoek hebben de bureaus Hays en Towers Perrin het vaste loon met bonus van 160 bestuurders bij veertig grotere Nederlandse ondernemingen onderzocht.

De beloning van topmanagers is recent ter discussie komen te staan. Enkele bestuursvoorzitters kregen tientallen procenten meer, terwijl ze de lonen van hun personeel matigden. Een aantal falende managers kreeg bovendien miljoenen euro’s aan vertrekpremies.

Het nieuwe kabinet-Balkenende II onderzoekt hoe de topinkomens fiscaal zijn aan te pakken. Bovendien moet de beloning bij grote nv’s voortaan worden vastgesteld door de aandeelhouders in plaats van de commissarissen.

Vakcentrale FNV reageert met argwaan op het onderzoek van VNO-NCW en NCD. „Vorig jaar kwamen ze met precies hetzelfde onderzoek. Toen zeiden ze ook dat de topinkomens niet sterker zouden stijgen dan de CAO-lonen. Maar later bleek dat toch hoger uit te komen”, aldus een FNV-woordvoerster. „We kunnen nu ook moeiteloos tien bedrijven opnoemen met behoorlijke uitschieters naar boven”, aldus de FNV-woordvoerster.

Het VNO-NCW-onderzoek verwachtte vorig jaar een stijging van 3,5 à 4 procent. Dat is uitgekomen op 6 à 7 procent, aldus het onderzoek. Een woordvoerder van VNO-NCW blijft erbij dat dit overeenkomt met de inkomensstijging van werknemers, uitgaande van hun gemiddelde CAO-verhoging plus incidentele beloningen.

Van 1996 tot en met 2002 is de beloning aan de top van de grootste concerns met 46 procent gestegen. Bij kleinere ondernemingen bleef de loonstijging beperkter, tot gemiddeld 28 procent bij bedrijven met 45 tot 140 miljoen euro omzet per jaar.

De onderzoekers concluderen dat de beloning van topbestuurders in Nederland dit jaar „nog altijd fors achterblijft bij het buitenland.” In Frankrijk ligt de gemiddelde beloning bijna de helft hoger dan in Nederland; in Duitsland en Engeland ruim eenderde. Een Amerikaanse topbestuurder verdient gemiddeld drie tot vier keer zo veel als een Nederlandse.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer