Cultuur & boeken

Jozef als voorbeeld voor migranten

Ze komen uit landen als Schotland, Pakistan, Indonesië, Zuid-Korea en Sudan en zijn werkzaam in een kerk in Nederland. In ”Grensgangers” komen twaalf migrantenvoorgangers, onder wie vier vrouwen, aan het woord over hun leven en werk.

17 January 2011 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 13:18
Foto RD, Sjaak Verboom
Foto RD, Sjaak Verboom

Elk hoofdstuk begint met een levensloop van de voorganger. Zo vertelt Tom Marfo dat hij werd geboren in een polygaam gezin in Ghana. Zijn vader, een gematigde moslim, heeft 2 vrouwen bij wie hij 22 kinderen krijgt. Als kind gaat Tom naar een christelijke school, gesticht door de zending van de Presbyterian Church uit Schotland. Marfo komt tot geloof in de God van de Bijbel. Hij volgt een theologische opleiding, waarna hij vier jaar missionair werk doet in Nigeria. Nu is hij predikant van de House of Fellowship Church, een pinkstergemeente met zo’n honderd leden in Amsterdam-Zuidoost.

De meeste geïnterviewden zijn evenals Marfo verbonden aan een migrantenkerk. Nieke Atmadja, die diverse hoofdstukken voor deze bundel schreef maar er ook zelf voor werd geïnterviewd, vormt een uitzondering. In 1995 werd de geboren Indonesische in de gereformeerde kerk van Amstelveen als eerste vrouwelijke migrant bevestigd als predikant.

Kerkelijk en theologisch gezien toont de bundel de nodige diversiteit. Behalve voorgangers van evangelische en pinkstergemeenten komt onder anderen Jaekyeong Ahn, predikant van de Korean Reformed Church, aan het woord. Hij vindt Nederlanders vrijzinniger dan Koreanen. „Het is niet het Evangelie dat hier door mensen verkondigd wordt, maar een goede moraal en ethische normen en waarden”, zo is zijn waarneming.

Elke voorganger krijgt de vraag voorgelegd met welke Bijbelse personen hij zich het meest identificeert. In de antwoorden leggen velen een link met hun leven als migrant. Vier keer wordt Jozef genoemd. Verry Patty van de Molukse Evangelische Kerk ziet in hem „een lichtend voorbeeld voor migrantenjongeren. Laat niet te snel de moed zakken als alles tegen lijkt te zitten, maar ga door met wat je graag zou willen realiseren.”

Nieke Atmadja noemt de Syro-Fenicische vrouw als „een migrantenvrouw met geloof en lef.” En de Indonesische Marla Winckler-Huliselam put „hoop en moed” uit de geschiedenis van Naomi en Ruth. „Het proces van integratie dat Ruth meemaakt, is even belangrijk als het vasthouden van de eigen identiteit in een vreemd land door Naomi.”

Wie interesse heeft in het leven en denken van migrantenvoorgangers, krijgt in deze bundel heel wat informatie aangereikt. Het is waardevol kennis te nemen van de achtergronden en standpunten van deze –zeer diverse– groep. Over de vraag hoe een (verdere) vruchtbare samenwerking met Nederlandse kerken kan ontstaan, valt ook veel te zeggen. Dat aspect komt in deze uitgave beperkt aan bod.

Grensgangers. Portretten van migrantenvoorgangers, Nieke Atmadja e.a.; uitg. Medema, Heerenveen, 2010; ISBN 978 90 6353 605 3; 180 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer