Medische test biedt niet meer dan nutteloze knollen
Voorlopig zit ik goed. Ik loop geen extra risico op een beroerte, borstkanker, botontkalking, chlamydia, chronisch obstructief longlijden, dementie en zo nog een stuk of wat aandoeningen. Dat is nog eens goed nieuws. Het werd me gemeld door het Haagse Bronovoziekenhuis, dat sinds kort een test aanbiedt op internet.
De keuze bestaat uit een gratis test die maar op een paar aandoeningen is gericht en een uitgebreide die 20 euro kost. Ik ging voor de laatste. Een dure grap maar dan krijg je ook wat. In mijn geval was dat een geruststellende uitslag.
En toch blijf ik met het gevoel achter dat mij vrij nutteloze knollen voor citroenen zijn verkocht. Want hoewel het verder wel goed zit met mij, adviseren de Bronovo-experts mij mijn voedingspatroon aan te passen door meer kaas en vlees te eten en meer melk te drinken. Echt waar. Het werd mij aan het eind van de test als serieus advies meegegeven. Ik moest de ogen uitwrijven.
Om een lang verhaal in één zinnetje samen te vatten: de test bevestigt al mijn vooroordelen. Een van die vooroordelen is dat de meeste artsen op het gebied van preventie nog veel moeten leren. Dat blijkt in dit geval weer eens te kloppen en het ziet er niet naar uit dat daar binnenkort verandering in komt. Het kind van de rekening zijn u en ik, zowel letterlijk als figuurlijk.
Deze maand krijgt Nederland de nieuwe nota van zijn zorgverzekeraar gepresenteerd. Gemiddeld zullen we 9 tot 10 procent meer moeten betalen dan vorig jaar. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de toegenomen zorgkosten. En meen vooral niet dat we er nu zijn want dit is nog maar het begin.
Die kostenexplosie brengen we bijna automatisch in verband met dure, indrukwekkende apparaten, met gloednieuwe, geldverslindende therapieën en met het groeiend aantal ouderen dat ziek en gebrekkig is en van al dat moois gebruik wil maken. En dat is zeker een deel van de werkelijkheid.
Dat een ander deel van de kostenstijging wordt veroorzaakt door de riskante leefstijl en het onverantwoorde voedingspatroon van steeds meer mensen, is jammer genoeg minder bekend. Het College voor Zorgverzekeringen heeft het vorig jaar duidelijk genoeg opgeschreven maar zonder merkbaar resultaat. De reguliere artsenij interesseert zich nu eenmaal niet of nauwelijks voor dit onderwerp.
Er is enkele jaren geleden door een werkgroep van Wageningen Universiteit en het Edese ziekenhuis Gelderse Vallei geprobeerd om verandering in die situatie te brengen. Door het hele land werden bijeenkomsten gepland waar (huis)artsen hun kennis over voeding op peil konden laten brengen. Het aantal geïnteresseerden? Schrik niet: vijf! De sessies werden noodgedwongen afgeblazen.
Dokters kicken niet op voeding maar op pillen, zelfs als ze gepaard gaan met tal van bijwerkingen. Want ach, daar zijn ook weer pillen voor.
Er is dus nog een wereld te winnen. De eerste belangrijke stap zou zijn dat artsen hun kennis bijspijkeren en daar vervolgens in de spreekkamer mee aan de slag gaan.
Dat is even slikken, want gezonde voeding, dat werd altijd overgelaten aan die rare jongens en meisjes van de alternatieve sector. Maar eerlijk is eerlijk, in die hoek hebben ze meer oog gehad voor echte preventie dan daarbuiten. Er zijn in de loop der jaren in alternatieve kringen baanbrekende inzichten ontwikkeld. Zo wordt in de alternatieve sector al heel lang gehamerd op het belang van (liefst onbespoten) groente en fruit. Dat vinden we nu een open deur maar gek genoeg zijn de artsen die hun patiënten inpeperen om zich aan die wijze raad te houden, nog steeds met een lampje te zoeken.
Als ik artsen een ongevraagd en geheel kosteloos advies mag geven: lees het recente boek ”Le Vrai Régime anticancer” (zeg maar: Hét Antikankerdieet) van David Khayat. Hij is een van de meest vooraanstaande oncologen van Frankrijk, die enkele jaren geleden besloot onderzoek te doen naar de effecten van voeding op onze gezondheid. Hij kreeg er zo veel vragen over van patiënten dat hij niet langer met de mond vol tanden wilde staan. Daarbij wil ik graag even aantekenen dat patiënten in tegenstelling tot de meeste artsen dus wel hun kennis op dit punt hebben vermeerderd. Dat alles dankzij internet.
Het boek van Khayat is zo toegankelijk geschreven en zo belangrijk voor de West-Europese bevolking, dat het eigenlijk huis-aan-huis bezorgd zou moeten worden. De kosten zouden ruimschoots opwegen tegen de gezondheidswinst.
Verder zou het Bronovoziekenhuis het boek bijvoorbeeld in het Nederlands kunnen laten vertalen en op zijn website kunnen plaatsen. Lijkt me meer bijdragen aan de preventie dan de commerciële stunt die het nu heeft uitgehaald.
Maar goed, voorlopig zal ik al heel tevreden zijn als de dames en heren van het Haagse ziekenhuis het boek van Khayat op hun nachtkastje leggen en er iedere avond een bladzijde uit lezen. Vol schaamte zullen ze dan vaststellen hoe onwetend ze waren en hoe belachelijk het was de bezoekers van hun website 20 euro uit de zak te kloppen voor het volstrekt achterhaalde advies om toch vooral meer kaas en vlees te eten. Om over die extra melk maar te zwijgen.