Cultuur & boeken

Ds. A. T. Vergunst slaat met boekenserie brug naar de Bijbel

„Ik lees iedere dag in de Bijbel. Maar meestal begrijp ik niet wat er staat. De taal is ook niet altijd gemakkelijk. Wat heeft God mij te zeggen?” Deze opmerking was voor ds. A. T. Vergunst, predikant van de gereformeerde gemeente in Carterton in Nieuw-Zeeland, de aanleiding om een serie boekjes te schrijven met uitleg over de Bijbel.

14 January 2011 17:48Gewijzigd op 14 November 2020 13:17
ds.  A. T. Vergunst, predikant van de gereformeerde gemeente in Carterton in Nieuw-Zeeland en zijn vrouw. Foto RD
ds. A. T. Vergunst, predikant van de gereformeerde gemeente in Carterton in Nieuw-Zeeland en zijn vrouw. Foto RD

De reeks is vooral gericht op jongeren. Het eerste deel heet ”Brug naar Markus” en er zullen nog ongeveer vijftien boekjes volgen. Ds. Vergunst vindt het belangrijk dat de kennis van Gods Woord onder jongeren toeneemt. Hij wil daarbij ook een antwoord geven op de vragen en problemen waar de jeugd mee worstelt.

Hoe bent u op het idee gekomen voor deze serie?

„Ik heb mijn kinderen altijd aangemoedigd om al jong hun Bijbel te lezen. Ik kreeg echter vaak te horen dat ze niet begrepen wat er stond. De Bijbel riep reacties op als: „Het is gewoon een verhaal, wat moet ik er nou mee doen en hoe weet ik wat God bedoelt?”, en: „Dit is al lang geleden geschreven, hoe spreekt dit nog steeds tot mij?” Door deze ervaringen is het idee geboren om boekjes te schrijven waarin de Bijbel wordt uitgelegd.

Mijn ervaring met dagboeken is dat jongeren (en misschien ook ouderen) vaak alleen de meditatie lezen, en niet het Schriftgedeelte uit de Bijbel dat erbij hoort. De kennis van Gods Woord verarmt daardoor. Er worden meer woorden van mensen gelezen dan Gods eigen Woord.

Ik merk tijdens de catechisatie dat jongeren de grote leerstukken wel aardig kennen, maar geen idee hebben waar ze die in de Bijbel kunnen terugvinden. Dat vind ik heel zwak, en ik heb me altijd afgevraagd waarom dat zo is. Onze jeugd groeit op onder de prediking van Gods Woord, maar toch komen ze jongelui van andere kerkgenootschappen tegen die de Bijbel veel beter kennen.”

Waarom begint u de serie met het Bijbelboek Markus?

„Markus is het eenvoudigste evangelie. De geschiedenissen uit dit Bijbelboek spreken kinderen vaak erg aan.”

Komen alle Bijbelboeken in de loop van de tijd aan de orde, of maakt u een selectie?

„Ik heb vier leeftijdsgroepen gemaakt en ben begonnen met schrijven voor de jongste groep, die van 12 tot 14 jaar. Mijn jongste dochter is net 11 jaar geworden en ik schrijf dus met haar leefwereld en ontwikkelingsniveau voor ogen. Ik hoop de komende jaren met haar mee te groeien en langzamerhand de moeilijkheidsgraad op te voeren, tot ik de groep van 18 tot 20 jaar heb bereikt. Met de keuze van de Bijbelboeken wil ik aansluiten bij de vragen en problemen waar jongeren mee worstelen. Tegelijkertijd is het belangrijk om de verschillende genres Bijbelboeken allemaal aan de orde te laten komen. Ik focus me dus niet alleen op de evangeliën, maar ook op de profeten en op de brieven van Paulus.”

In het boekje komen veel actuele vragen en problemen van jongeren terug. Zijn dat voorbeelden van onderwerpen die u zelf tegenkomt in de dagelijkse praktijk?

„Ik heb een groot gezin en zit dus midden in de leefwereld van jongeren. Ik zie en hoor de gesprekken, worstelingen, vragen, onzekerheid, twijfel, vreugde en het verdriet elke dag. Tijdens het schrijven houd ik deze ervaringen in mijn achterhoofd. Al mijn kinderen hebben meegelezen en kritiek geleverd. Soms was de tekst te moeilijk of klopte er iets niet. We hebben de stukjes grotendeels aan tafel gelezen en besproken. Ik ben heel dankbaar dat de Heere me die onmiddellijke feedback heeft gegeven.”

De boekjes worden speciaal geschreven voor jongeren. Zijn ze ook te gebruiken voor evangelisatie?

„Ik hoop dat de eenvoud van de boekjes ervoor zorgt dat ook mensen die niet veel van de Bijbel weten ze kunnen lezen. Het deel over Markus is misschien wel wat te eenvoudig voor ouderen, want de dagelijkse toepassingen zijn natuurlijk op het kinderleven gericht. Toch heb ik hier en daar geprobeerd de uitleg meer algemeen te maken, zodat ook ouderen er iets aan kunnen hebben.”

Brug naar Markus, ds. A. T. Vergunst; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2010; ISBN 978 90 336 0975 2; € 10,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer