Consument

Martin kookt ”green balls”

Gelukkig! Nieuwjaar. Een opluchting die je nogal eens waarneemt, zo na de decembermaand. Blij dat er een einde is gekomen aan een periode van veel eten en weinig doen. Je moet ook wel een ijzeren discipline hebben om niet toe te geven aan de geneugten van het lichaam.

14 January 2011 15:01Gewijzigd op 14 November 2020 13:17

Ook iemand die nooit z’n schoen zet en nimmer liedjes zingt, krijgt rond sinterklaas wel wat extra calorieën binnen. Later in die maand is het kerstfeest. Ja, ik weet het, dat heeft niets met eten te maken. Toch heb ik de indruk dat we rond die dagen meer eten dan dat we nodig hebben. Daarna, als klap op de vuurpijl, de jaarwisseling. Op de laatste dag van het welhaast voorbijgegleden jaar compenseren we een beetje weemoed met een heleboel oliebollen. Daarna schakelen we weer over op de gewone modus.

Daar heb ik in deze aflevering rekening mee gehouden. Iets gewoons moest het worden. Ik was worteltjes van plan. Het werden spruitjes. Geïnspireerd door het artikel in Puntkomma van 28 december. Die worteltjes blijven nog wel even goed.

Spruitjes dus. Al vallen die niet voor iedereen in de categorie ”normaal eten”. Om de huisgenoten spruitjes in de maag te splitsen, worden de ”green balls” soms opgeleukt met satésaus. Over smaak valt niet te twisten. Doen we dan ook niet. Maar naar mijn bescheiden mening is die combinatie een brute belediging voor zowel de spruit als de satésaus. Probeer het gerust, maar op eigen risico. Ik heb een beter idee: meng de gekookte spruitjes eens met gebakken spekjes en champignons waaraan een beetje kerriepoeder is toegevoegd. Of ga een stap verder en maak er een ovenschotel van. Komt-ie.


Ingrediënten (6 personen)

  • 1 kg spruitjes

  • 125 g magere spekreepjes

  • 1 bakje champignons

  • 1 tl kerriepoeder

  • 2 zakjes minikrieltjes (à 450 g)

  • 1 rookworst

  • 125 g geraspte kaas

  • bakboter of olie, zout


Bereiding

Haal de krieltjes minimaal 3 uur van tevoren uit de koelkast. Maak de spruitjes schoon en kook ze in ruim water met wat zout beetgaar. Maak de champignons schoon, snijd ze klein en bak ze in wat boter op een hoog vuur. Voeg de spekreepjes toe en bak deze nog ca. 5 minuten mee (niet geheel uitbakken –ze gaan de oven nog in!). Voeg de kerriepoeder in de laatst minuut toe. Haal alles uit de pan en houd apart.

Bak de krieltjes mooi bruin. Snijd de rookworst in plakjes. Meng alles in een ingevette ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de schotel ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.

Reageren aan scribent? martin@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer