Politiek

Controles instellingen ouderenzorg uitgebreid

DEN HAAG – De uitbreiding van het aantal controles van de zorginspectie op de werkvloer van zorginstellingen, die al in het regeerakkoord was aangekondigd, heeft vooral plaats in de ouderenzorg.

Redactie politiek
14 January 2011 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 13:17
Minister Schippers. Foto ANP
Minister Schippers. Foto ANP

Dat heeft minister Schippers (Volksgezondheid) donderdag gezegd.

De inspectie wil nog dit jaar aan alle zorgconcerns in de ouderenzorg een bezoek brengen. Andere nieuwe actiepunten van de inspectie zijn de opening van een meldpunt ouderenmishandeling en de ontwikkeling van nieuwe toetsingsinstrumenten voor de kwaliteit van de zorg. Deze meetinstrumenten zullen het hele terrein van de ouderenzorg bestrijken, aldus Schippers donderdag. „Dat gaat van medicatieveiligheid tot palliatieve zorg.”

Het kabinet wil dat de raden van bestuur in elke instelling voor ouderenzorg rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de zorg. Van de goed presterende instellingen toetst de inspectie alleen de interne controlerapporten. De slecht presterende kunnen te maken krijgen met onaangekondigde bezoeken, waarbij ook mystery guests worden ingezet.

Bewoners die persoonlijk hun beklag doen over de kwaliteit van de instellingszorg zal de inspectie niet meer automatisch doorverwijzen naar een klachtencommissie. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan de inspectie ze ook zelf afhandelen, aldus minister Schippers donderdag.

Het inspectiebudget zal vanaf volgend jaar jaarlijks met 10 miljoen euro worden verhoogd.

Met een voorstel van de SP om schorsingen en andere tuchtmaatregelen van tuchtcolleges per arts zichtbaar te maken in het beroepsregister is Schippers het op hoofdlijnen eens, zei ze gisteren. Volgende maand debatteert de Kamer over dit onderwerp.

Twee maatregelen voor nog meer zorgveiligheid houdt het kabinet nog in beraad. De een, eveneens afkomstig van de SP, betreft de mogelijkheid om raden van bestuur van woon-zorginstellingen die ondermaats presteren onder curatele te plaatsen. De SP wil dat die mogelijkheid er komt, omdat een tijdelijke sluiting voor deze tehuizen geen optie is.

De ander, van GroenLinks, gaat ook over het beroepsregister. Als het aan de partij ligt, krijgen specialisten pas groen licht voor de periodieke herregistratie als hun werkgever verklaart dat er rond hun medisch functioneren geen bedenkingen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer