Egidius Kwartet brengt tweede Leidse koorboek
LEIDEN – Het Egidius Kwartet werkt aan het project waarin de zes koorboeken van de Leidse Pieterskerk onder de aandacht worden gebracht. In 2011 staat het tweede koorboek centraal.
Vorig jaar bracht het Egidius Kwartet, onder leiding van Peter de Groot, in een concertreeks en met een dubbel-cd op het label Etcetera Records het eerste Leidse koorboek onder de aandacht. Dit jaar staat –in mei– een reeks van zeven concerten op het programma. Ook verschijnt in mei een rijk geïllustreerde boekje van de hand van dr. Eric Jas, waarin deze het verhaal van de koorboeken en het Leiden van de 16e eeuw vertelt.
De zes koorboeken van de Pieterskerk van Leiden –enorme boeken van 60 x 40 cm en 15,5 kg per boek– werden in de zestiende eeuw samengesteld voor het getijdencollege van de Pieterskerk. Ze vormen Europa’s grootste bij elkaar horende, voor één kerk geschreven verzameling religieuze meerstemmige muziek. Het Egidius Kwartet „zet zich ervoor in dit verborgen topstuk uit de Nederlandse archieven in ere te herstellen en bij een breed publiek bekend te maken.”
Het tweede koorboek (Codex B) is vervaardigd in 1559. De hoofdrolspeler van dit boek is Jacobus Clemens non Papa, die in de Nederlanden en ver daarbuiten een van de populairste componisten van de zestiende eeuw was. Er staan tien motetten en een ‘set’ van acht imposante Magnificats van de hand van Clemens non Papa in dit koorboek. De Magnificats (Lofzang van Maria) behoorden tot het belangrijkste repertoire van de getijdencolleges: ze waren het centrale en vaste muziekstuk in de dagelijkse vespers, waarin Maria centraal stond. Na de versper volgden de completen, die besloten werden met de avondhymne ”Christe qui es lux”.
Meer informatie: www.leidsekoorboeken.nl