Stijging Rijn in het verschiet
RIJSWIJK (ANP) – Mensen moeten zich voor het weekeinde opmaken voor opnieuw een stijging van het waterpeil van de Rijn. Volgens Rijkswaterstaat bestaat de kans dat het peil bij het meetpunt Lobith maandag richting de 16 meter boven NAP kruipt. Deze week bereikte de Rijn bij Lobith al een stand van 15,02 meter.
In 1995 steeg het peil bij Lobith tot 16,69 meter. Sindsdien zijn dijken versterkt, waardoor die waterhoogtes geen probleem meer zijn. Desondanks houden waterschappen langs de Rijn, Waal en IJssel de dijken scherp in de gaten. De exacte stijging is afhankelijk van de hoeveelheid regen en smeltwater verder stroomopwaarts. Vrijdag zal het peil iets zakken.
De waterschappen Groot Salland en Rijn en IJssel hebben medewerkers ingezet om drijfvuil te verwijderen. Zo dreigen drijvende boomstammen dijken te beschadigen. Rijn en IJssel meldde tot nu toe al vijftien kuub uit de Oude IJssel te hebben verwijderd.
Vanwege het hoge water mogen schepen niet meer varen op de Oude IJssel. Door de hoge waterstand kan de sluis bij Doesburg niet meer worden bediend, waardoor er een zeer sterke stroming in de rivier ontstaat. Naar verwachting blijft het vaarverbod nog enkele dagen van kracht.
Het Gelderse Provinciehuis in Arnhem kampt ook met wateroverlast. Kwelwater van de naastgelegen Rijn sijpelt naar binnen in de kelder. Op sommige plekken in de kelder staat het water enkele centimeters hoog. In de kelder staan onder meer archieven.
In het Gelderse Kerkdriel staan ongeveer tweehonderd stacaravans op een camping onder water. De snelheid waarmee het water steeg verraste de camping. Iedereen kon op tijd wegkomen.
Bij het op een terp gebouwde, Overijsselse dorp Fortmond is door het hoge IJsselwater een lager gelegen toegangsweg niet meer begaanbaar. Voor de 42 huishoudens van het dorp is een noodveer in de vaart. Fortmond was voor het laatst in 2003 door hoogwater van de buitenwereld afgesloten.
In diverse plaatsen in het Belgische Vlaanderen liepen donderdag straten en woningen onder water. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) verwacht minder ernstige overlast dan in november, toen er in België meerdere doden vielen. In Wallonië verwachtten waterbeheerders donderdag grote problemen in de Vallei van de Amblève en de Vesder ten zuiden van Luik.