Griep grijpt om zich heen
UTRECHT – Het aantal griepgevallen in Nederland is de afgelopen week flink toegenomen. In de eerste week van januari werden 87 mensen op de 100.000 inwoners met griepverschijnselen geregistreerd.
Dat meldt het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in een donderdag verspreid bericht. De griepmeldingen zijn afkomstig van een aantal representatieve huisartsenpraktijken die fungeren als peilstations.
Eind december al meldde Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van de site grotegriepmeting.nl, dat influenza in aantocht was. Dat kon op grond van meldingen van zo’n 20.000 vrijwilligers die wekelijks hun gezondheidstoestand via de website melden. Bij de Nederlandse huisartsen was dit toen nog niet merkbaar.
Officieel is er sprake van een griepepidemie als het aantal ziektegevallen uitkomt boven 51 per 100.000 inwoners. Inmiddels is dit 87 per 100.000.
Griep komt in alle regio’s van het land voor, zo meldt het Nivel. Huisartsen zien vooral jonge kinderen tussen 0 en 4 jaar met griepachtige ziektebeelden (IAZ). In de 36 door huisartsen van patiënten met IAZ ingestuurde en onderzochte neus- en keelmonsters werd 24 maal (67 procent) griepvirus aangetoond. In 15 gevallen ging het om influenza A(H1N1)2009 virus, de verwekker van Mexicaanse griep. Acht keer was er sprake van type B influenzavirus en één keer van influenza A, van onbekend subtype. Er werd bij deze patiënten één maal respiratoir syncytieel virus (RSV) gevonden, aldus het Nivel.
Hoe lang de griepgolf zal aanhouden, is volgens Koppeschaar nog niet te zeggen. „In veel landen van West-Europa neemt de intensiteit van de griep sterk toe. inmiddels ziet de Grote Griepmeting al wel tekenen van een afname in Vlaanderen.”
Koppeschaar stelt niet zonder enige trots dat zijn website griep eerder registreert dan de peilstations. Hij startte in 2003, samen met een aantal artsen, wiskundigen en biologen, met de Grote Griepmeting. „In de tweede nieuwsbrief van het Nederlands Influenza Centrum werd ook al gewezen op het verschil tussen de Grote Griepmeting en de meldingen via huisartsenposten.”
In een recente wetenschappelijke publicatie was eveneens vastgesteld dat beide metingen dezelfde grieptrends signaleren, maar dat de Grote Griepmeting gemiddeld een week eerder een stijging van het aantal griepgevallen toont dan de huisartsen. „Dat laatste is nu opnieuw bevestigd”, aldus Koppeschaar.