Beginnende vrijage Montfoort en IJsselstein
MONTFOORT – Burgemeester Jansen van Montfoort en zijn collega Van den Brink van IJsselstein hebben gisteren voor één dag van plaats geruild. Via wandelingen door elkaars gemeente, gesprekken met elkaars ambtenaren en een gezamenlijke borrel lijkt een heuse vrijage tussen de Utrechtse gemeenten begonnen. Zolang het maar geen fusie wordt. „Big is not beautiful.”
De burgemeestersruil tussen Montfoort (13.500 inwoners) en buurgemeente IJsselstein (34.000 inwoners) staat niet op zichzelf, zo bleek gisteren uit een persgesprek. De ruil houdt verband met de paringsdans die gemeenten vaak om elkaar houden. En dat gebeurt dan weer vanwege de altijddurende drang van hogere overheden naar gemeentelijke herindeling.
Die zou nodig zijn omdat steeds meer taken van het Rijk en de provincie naar gemeenten worden overgeheveld. Dat vergt grotere bestuurskracht van deze lokale overheden. Kleine gemeenten moeten op bepaalde beleidsterreinen gaan samenwerken of deskundigheid inhuren. Een andere mogelijkheid is fuseren, met elkaar of met een grotere buurgemeente. Die drang wordt groter naarmate gemeenten armlastiger blijken.
Montfoort is vanouds georiënteerd op Woerden. Die liefde is echter sterk bekoeld sinds burgemeester Schmidt van deze gemeente in een interview op 28 december weinig vleiende woorden uitte over zijn buurgemeente, die vorig jaar bijna onder curatele werd gesteld. Hij zei letterlijk: „Samen gaan met Montfoort is fuseren met een lijk wat betreft financiën. Leg dat maar eens uit aan je inwoners. We gaan herindelen en jullie gaan meer betalen.”
Schmidt zou een fusie met Linschoten, Kockengen en Oudewater wel zien zitten. Daarmee zou een gemeente met 60.000 inwoners ontstaan, genoeg om Woerden geen buitenwijk van de stad Utrecht te laten worden.
De burgemeestersruil van gisteren lijkt een duidelijk statement van Montfoort om samenwerking met de eveneens grote buur IJsselstein aan te gaan. Burgemeester Van den Brink van IJsselstein (CDA) zei gisteren in Montfoort die op het gebied van personeelszaken, brandweer en politie wel te zien zitten.
Wat wethouder R. Jonkers (Inwonersbelangen Montfoort Linschoten) betreft, mondt de vrijage niet uit in een fusie. „Overal klinkt de roep dat burgers meer betrokken moeten worden op hun wijk. Tegelijkertijd ”big is beautiful” roepen gaat niet. Gemeentelijke herindeling levert geen kostenbesparing op, wat vaak wordt beweerd, maar werkt juist kostenverhogend. Met zelfs 30 à 40 procent, zo blijkt uit onderzoek.”