Politiek

Sap: besluit missie Afghanistan helemaal open

UTRECHT (ANP) – Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks weet „echt niet” of de fractie zal instemmen met het plan van het kabinet voor een nieuwe missie in het noorden van Afghanistan. De kans dat de fractie instemt met het kabinetsvoorstel schat ze dan ook in op „fiftyfifty”. Zelf staat ze er helemaal open in, zo zei ze woensdagavond na een ledenberaad over de kwestie in Utrecht.

12 January 2011 20:06Gewijzigd op 14 November 2020 13:15
Foto ANP
Foto ANP

Daar heeft ze veel kritische vragen gehoord van de ongeveer zestig aanwezige partijleden van GroenLinks, veelal mensen die in een interne werkgroep zitten. De fractieleiding had de leden uitgenodigd om hun mening te geven, omdat de partij worstelt met het kabinetsplan. Uit peilingen blijkt dat een forse meerderheid van de achterban tegen een politietrainingsmissie is.

De opmerkingen en de vele zorgen zullen Sap en de fractie overbrengen in vragen die alle partijen nog gaan stellen aan het kabinet en aan deskundigen. De grootste zorg van de leden woensdag was volgens de nieuwe fractieleidster dat de politietrainingsmissie toch zal ontaarden in een vechtmissie. „Op papier kun je wel een civiele inzet afspreken, maar de vraag is of dat ook in de praktijk zal gebeuren.” We hebben nog veel informatie nodig. Ze is overigens niet bang dat de kwestie zal leiden tot een scheuring in de partij.

Ook over de beoogde inzet van vier F-16-gevechtsvliegtuigen bestaan veel zorgen. „Dat de piloten speuren naar bermbommen is prima. Maar dat ze ook in acute noodsituaties optreden, roept veel vragen op. Wat is een noodsituatie en wat zijn de acties in zo’n geval?” zei Sap na afloop. De discussie was volgens haar goed. Wel schatten enkele deelnemers in dat de tegenstanders ver in de meerderheid waren.

Het kabinet moet steun krijgen van onder meer GroenLinks om tot een meerderheid te komen in de Kamer, aangezien de PVV, PvdA, SP en PvdD tegen zijn. De minderheidsregering van CDA en VVD wil een trainingsmissie naar Afghanistan sturen om politiemensen op te leiden. Van de 545 man worden er veertig ingezet voor de Europese politiemissie EUPOL en de rest moet onder de vlag van de NAVO aan de slag gaan. Ook zij trainen agenten of zorgen voor bescherming.

De Tweede Kamer wil voor medio februari een besluit hebben genomen over het kabinetsplan. GroenLinks heeft op 5 februari een congres. Sap wilde er woensdag niet op vooruitlopen wat de fractie zal doen als het congres zich tegen de missie keert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer