„Prenatale test mag geen fuik worden”
AMSTERDAM – De twintigwekenecho mag geen fuik worden waar zwangere vrouwen onbedoeld in verstrikt raken.
Het risico daarop bestaat als ouders de bedoeling van de test niet goed begrijpen of artsen de uitslag niet helder communiceren, stelde ethicus Wybo Dondorp van de Universiteit Maastricht dinsdag in het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed.
Door de naam van de echo aan te passen, kan misschien worden voorkomen dat ouders door een zorgelijke uitslag worden overvallen en voor hun gevoel voor het blok worden gezet om de zwangerschap al dan niet af te breken, suggereerde Dondorp. „Zwangere vrouwen verkeren te vaak in de veronderstelling dat het om een pretecho gaat. De Engelse benaming benadrukt veel meer de ernst van de test, er kan sprake zijn van ernstige afwijkingen. Als dat vooraf duidelijk is, bereiden vrouwen zich waarschijnlijk anders voor.”
Filosoof Tsjalling Swierstra pleitte voor een publiekshandleiding met de titel: ”Hoe overleef ik mijn twintigwekenecho?” Het breed invoeren van zo’n test, waar Nederland in navolging van veel Europese landen in 2007 voor koos, vereist zorgvuldigheid, stelde hij. „Dankzij de techniek kunnen we steeds meer en weten we steeds meer. Die ontwikkeling plaatst ons voor keuzes. We moeten leren daar op een verantwoorde manier mee om te gaan.” Nederland moet rond de twintigwekenecho voor hetzelfde tweesporenbeleid beleid kiezen als bij abortus, vindt Swierstra. „Enerzijds benaderen we abortus liberaal, doordat we die legaliseren. Tegelijkertijd proberen we het aantal zwangerschapsafbrekingen via preventie en voorlichting tot een minimum te beperken.”
Sinds 2007 is het aantal zwangere vrouwen dat tussen de 20e en de 24e zwangerschapsweek kiest voor abortus meer dan verdubbeld, tot 288 vorig jaar.