Buitenland

„Sfeer in Brisbane ontspannen”

BRISBANE (ANP) – „De mensen zijn hier heel kalm en relaxed, oftewel laidback, zoals de Australiërs zeggen. Ze kunnen dan ook vrij weinig doen en moeten afwachten”, zegt de Nederlandse Semra van der Linden. Na een stage in Sydney trekt ze door Australië. Neergestreken op het vliegveld van Brisbane probeert ze haar vliegticket zo snel mogelijk om te boeken. „Dat gaat moeizaam, omdat alles vol is.”

12 January 2011 13:32Gewijzigd op 14 November 2020 13:15
Foto EPA
Foto EPA

De Nederlandse Australiër Annie Schmidt woont sinds 1980 in Brisbane en bevestigt de kalmte van de Australiërs. „Ze doen wat ze moeten doen, maar natuurlijk is er paniek, wanneer mensen vermist raken.” De mooie, zonnige woensdag droeg volgens Schmidt bij aan de ontspannenheid van de mensen. Donderdag wordt er echter om 4 uur ‘s nachts plaatselijke tijd (woensdag 18 uur in Nederland) meer water verwacht.

Schmidt maakt zich geen zorgen. Zij woont redelijk hoog in de buitenwijken van Brisbane. „Het water zal ons in geen enkel geval bereiken.” Schmidt heeft daarom vooralsnog geen plannen om te evacueren. De huizen die zeer waarschijnlijk getroffen worden, bevinden zich dicht bij de rivier de Brisbane en in lager gelegen delen van de stad. Elke dag rijdt Schmidt met haar auto naar de stad om te zien hoe het ervoor staat. Woensdag hield de politie haar tegen.

Sommige Australiërs slaan op de vlucht, maar dieren zoeken hun heil juist in de stad. „In de overstroomde delen zwemmen haaien, slangen en krokodillen”, zegt Van der Linden. „Van horen zeggen heb ik vernomen dat ook kangoeroes naar de stad zijn getrokken.”

Via het Twitteraccount van de politie in Queensland houdt Van der Linden alle updates in de gaten. De politie roept ertoe op zo min mogelijk gebruik te maken van de telefoon om alle lijnen vrij te houden voor noodoproepen. „Op het vliegveld komen de reizigers van een koude kermis thuis”, aldus de studente. „Er is weinig reizigersinformatie.”

Van der Linden kent veel mensen die net als zij een reis maken langs de oostkust van het land. Zij zijn gestrand in steden, omdat de wegen zijn afgesloten. „Wij zijn allemaal veel geld kwijt. Ik heb al 950 dollar extra uitgegeven (660 euro).” De reizigers maken deze kosten, omdat ze bijvoorbeeld extra vliegtickets moeten kopen. „Het is onbekend of de reisverzekering dit vergoedt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer