Koffer voor eerste hulp bij dementie

Een EHBO-koffer is al decennia gemeengoed, maar de ”EHBD-koffer” is pas sinds kort op de markt. De zogeheten Eerste Hulp Bij Dementie Koffer werd twee jaar geleden in Aalburg, Werkendam en Woudrichem geïntroduceerd. Hij wordt uitgeleend aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.

11 January 2011 06:52Gewijzigd op 14 November 2020 13:13
Inhoud EHBD-koffer. Foto Annevillegroep
Inhoud EHBD-koffer. Foto Annevillegroep

De diagnose dementie komt meestal hard aan. Informatie die tijdens het gesprek met een arts geboden wordt, dringt vaak onvoldoende door en beklijft niet. Dat bleek in 2008 uit een enquête in bovengenoemde gemeenten onder mantelzorgers van mensen met dementie en professionals. Tijdens de zoektocht naar een oplossing ontstond het idee om een koffer met informatiemateriaal samen te stellen.

Het pakket bestaat uit informatieve boeken, ervaringsverhalen, kinderboeken, een luisterboek, een dvd met documentaires, een folder van Alzheimer Nederland en vakantiebrochures. Maar ook een spel, informatie over het maken van een levensboek en over de sociale kaart in de regio en een lijst met boeken over dementie die in de bibliotheek te leen zijn.

Het initiatief startte in Aalburg, Werkendam en Woudrichem. De Annevillegroep, een samenwerkingsverband van zorgaanbieders, zorgt voor uitvoering. Inmiddels doen ook andere gemeenten in de regio West-Brabant mee en zijn er 52 koffers in omloop. „Ik krijg ook vragen van elders over onze ervaringen”, vertelt dementieconsulent Lieke van de Kerkhof.

Ze is medeverantwoordelijk voor de uitleen van de EHBD-koffers die in Aalburg, Werkendam en Woudrichem in omloop zijn. De praktijk leert dat de informatie te veel is om binnen de uitleenperiode van zes weken te behappen. De dementieconsulent geeft daarom leestips. „Ik bezorg de koffer bij de mensen thuis. Tijdens dit contactmoment schat ik de situatie in. De behoeften zijn verschillend. De een wil alle feiten over de ziekte weten, een ander vraagt om praktische informatie, terwijl een derde niet verder komt dan het doornemen van de kinderboeken of zich beperkt tot het luisterboek.”

De dementieconsulent zet de koffers breed in. „Ze staan regelmatig bij thuiszorginstanties om medewerkers bij te scholen. Ook vrijwilligers maken er dankbaar gebruik van.”

In de enquête van 2008 gaven mantelzorgers aan beter en langer in staat te zijn om voor hun naaste te zorgen als zij beter waren voorbereid op het ziekteverloop en de gevolgen van dementie. Van de Kerkhof: „Uit de positieve reacties van gebruikers blijkt dat het pakket in een behoefte voorziet. Tegelijkertijd kan de inhoud ervan confronterend zijn voor mensen die de diagnose net gekregen hebben. Soms geven mensen aan de koffer dicht gelaten te hebben. Dan zijn toch de momenten tijdens het afgeven en ophalen van de koffer waardevol geweest. Mensen weten mij makkelijker te vinden als het nodig is en daardoor kan ik tijdig ondersteuning regelen.”

www.dementiezorg.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer