Schaduwkabinet kansloos
DEN HAAG (ANP) – Het minderheidskabinet van VVD en CDA hoeft voorlopig geen tegenstand te vrezen van een progressief schaduwkabinet. De Tilburgse PvdA-wethouder Jan Hamming pleitte er zondag voor zo’n alternatieve ministerraad te vormen om de ploeg van premier Mark Rutte van repliek te dienen.
PvdA-leider Job Cohen liet direct al weten dat een schaduwkabinet nu niet het eerste is waaraan hij denkt. Zijn D66-collega Alexander Pechtold wordt er ook niet warm van. „Ik ben erg voor samenwerken, maar niet voor samenklonteren”, zei hij maandag in het EO-radioprogramma Dit is de Dag. Hij vindt een schaduwkabinet iets wat „in de jaren zeventig, tijdens zwaar gepolariseerde politieke verhoudingen, misschien zijn functie had”.
Alleen GroenLinks-leider Jolande Sap heeft tot nu toe gezegd wel in te zijn voor een schaduwkabinet, maar niet op dit moment. „Dat is haalbaar op de lange termijn. Ik ga nu niet proberen dat op de korte termijn te realiseren”, zei ze in een interview met de nieuwssite NU.nl.
Begin jaren zeventig bestond er onder leiding van toenmalig PvdA-leider Joop den Uyl een schaduwkabinet van PvdA, D66 en PPR. In landen als het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië is het gangbaar om een schaduwkabinet te vormen. Ook bijvoorbeeld Ierland en Frankrijk kennen het fenomeen.
„De Fransen noemen een schaduwkabinet een ‘cabinet fant“me’, oftewel een spookkabinet. Vind ik echt wel iets voor PvdA, GL en D66”, twitterde Tweede Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie maandag.