Hulpverleners bijgepraat over brand Moerdijk
MOERDIJK (ANP) – Politiemensen en brandweerlieden zijn zondag bijgepraat over de gevolgen van de brand bij Chemie-Pack woensdag in Moerdijk. Ze kregen op twee besloten bijeenkomsten op geheim gehouden locaties onder meer de gelegenheid vragen te stellen over de gezondheidsrisico’s die de hulpverleners hebben gelopen tijdens en na de brandbestrijding. Andere betrokkenen, zoals medewerkers van Rijkswaterstaat en ingehuurde externe partijen krijgen maandag de gelegenheid bij elkaar te komen.
De lijst met chemische stoffen die lagen opgeslagen bij Chemie-Pack in Moerdijk, is zondag vrijgegeven. Het Openbaar Ministerie had de lijst kort na de brand op het bedrijfsterrein in Moerdijk in beslag genomen voor het strafrechtelijk onderzoek. „Het OM heeft gelet op het maatschappelijk belang de opgelegde beperkingen om de lijst te verspreiden buiten de kring van de bij deze brand betrokken instanties opgeheven”, zo liet het Regionaal Beleidsteam Midden- en West-Brabant weten.
De stoffenlijst van Chemie-Pack telt vijftig pagina’s en bevat onder meer zuren, oxidatiemiddelen, aluminiumsulfaat, perchloorethyleen, tolueen, ethanol en aceton. De complete lijst is voor iedereen in te zien op de websites breda.nl, moerdijk.nl en crisis.nl.
Bij het Meldpunt Brand Moerdijk zijn sinds donderdag rond de vijftig klachten binnengekomen over vooral de alarmering. Uit de kritische reacties van het publiek blijkt dat het vooral aan alarmering en berichtgeving schortte. Het meldpunt is een particulier initiatief van Bert Klein uit ‘s-Gravendeel. „In diverse dorpskernen is het luchtalarm niet afgegaan, terwijl de rampenzender wel meldde dat ook in die dorpskernen alle ramen en deuren gesloten moesten blijven. Waar het luchtalarm wel afging, was dit volgens diverse meldingen slecht te horen”, aldus Klein.
Nu de hulpverleners de mogelijkheid krijgen hun gezondheid te laten onderzoeken, wil het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren dat ook journalisten, cameramensen en fotografen zo’n onderzoek krijgen. De hoofdredacteuren sturen maandag een brief met een dergelijk verzoek aan de autoriteiten in Noord-Brabant. Volgens het genootschap hebben journalisten die op locatie verslag deden van de brand ook te maken met gezondheidsrisico’s.
De ministers Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Edith Schippers van Volksgezondheid brengen maandag een bezoek aan „het rampgebied”, meldde de nieuwsbrief die inwoners van Moerdijk zondagavond hebben ontvangen. De ministers willen zich persoonlijk op de hoogte stellen van de situatie ter plaatse, aldus burgemeester Wim Denie van Moerdijk.